PANE TÄHELE See sümptom küüntel näitab, et midagi on valesti

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kui eelistad küüsi kodus lakkida või usaldad oma käekesed kogenud küünetehnikule, siis pea meeles, et lakki eemaldades on oluline küüneplaati uurida. Esiteks, nii märkad küünte «väsimust» ja mõistad, et neile tuleb anda väike paus, teiseks ei jää märkamata enda keha häiresignaal.

Igale inimesele peaks tervis olema prioriteet, mistõttu tuletame meelde sellise ohtliku haiguse nagu melanoom. Kahjuks on seda tüüpi vähk laialt levinud ja selle täpsed põhjused pole täielikult selged.

Selleks, et haiguse algus kahe silma vahele ei jääks, pead regulaarselt oma keha kontrollima ja arsti juurde jooksma, kui nahal või küüntel tumedaid laike või triipe märkad.

Üks näide küünemelanoomist.
Üks näide küünemelanoomist. Foto: Shutterstock

Kuigi melanoom on üks sagedamini esinevaid vähivorme 15–34-aastaste inimeste hulgas, võib kasvaja tekkida igas vanuses. Kuni 40. eluaastani on melanoomi haigestumise risk meestel ja naistel võrdne, kuid peale 75. eluaastat põevad mehed melanoomi naistest kolm korda sagedamini. Meestel on kõige sagedasemaks melanoomi asukohaks kehatüve nahk, eriti seljapiirkond, samuti pea-kaelapiirkond. Naistel tekib nahamelanoom sagedamini jalasäärtel ja reienahal. (Forsea AM, Del Marmol V, Geller AC, 2012, 2014.)

Subunguaalne melanoom ehk maakeeli küünemelanoom on nahavähi vorm, mis tekibki küüntele ja näeb välja nagu verevalum või triip. Hinnanguliselt moodustab see kuni 3,5 protsenti kõigist melanoomijuhtudest. Seega on see pigem harvaesinev kui levinud haigus, ent sõrme- või varbaküünel pruuni või musta laiku nähes peaksid sellele kindlasti tähelepanu pöörama.

Sealjuures pole must laik küünel ainuke melanoomi sümptom. Ole tähelepanelik ka siis, kui märkad küünenahka tumedamaks muutuvat või mäda ja veritsust küüne ümbruses.

Kindlasti tasub kontrollida oma varbaid, sest melanoom võib ka sinna tekkida.
Kindlasti tasub kontrollida oma varbaid, sest melanoom võib ka sinna tekkida. Foto: Shutterstock

Pea meeles, et kasvaja varajane avastamine võimaldab õigel ajal raviga alustada ja võib ära hoida hullema. Hoolitse enda eest!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles