Mis toimub tegelikult, kui sa oma sõrmenukke ragistad?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kas sa oled ka üks neist, kes sõrmenukke raksutab?
Kas sa oled ka üks neist, kes sõrmenukke raksutab? Foto: Shutterstock

Mõne inimese jaoks on sõrmenukkide ragistamine möödaminnes tehtav harjumus, mõne teise jaoks on see aga sama ebameeldiv kui kile kriidikrigin tahvlil. 

Kui oled üks neist, kellele meeldib oma sõrmi väänata ja ragistada, oled kindlasti kuulnud nõuandeid, et see tuleks kohe lõpetada kui liigestele kahjulik tegevus. Aga kas see on tõsi? 

Tegelikult on tõde on hoopis teistsugune ja need ütlejad on kas valesti informeeritud või nad lihtsalt vihkavad seda häält ja soovivad, et lõpetaksid. Sest tuleb tunnistada, see hääl on üsna pealetükkivalt vali ja võib tõepoolest ebameeldivaid aistinguid esile kutsuda.  

Reumatoloog Mala Kaul rääkis Piedmont Healthcare'ile, mis tegelikult toimub. Esmalt lükkab ta kohe ümber eksiarvamuse, et sõrmede väänamine artriiti põhjustaks. Tõde on hoopis mujal: «Kui ragistad oma sõrmenukke, lased liigestest õhku välja.»

Sõrmeliigeste vahel on vedelik, mis toimib padjana ja see võimaldab sõrmedel liikuda, põhjustamata valu. Selles vedelikus tekivad loomulikul teel õhumullid ja sõrmenukkide ragistamisel need õhumullid lihtsalt lõhkevad. See üldiselt ei tekita terviseprobleeme, aga kui sellega kaasneb valu, on ilmselgelt mõistlik tegevus lõpetada. Pluss see, et kõrvalolijate jaoks võib see hääl tõeliselt ebameeldiv olla.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles