EKSPERT VASTAB Kas pesta hambad enne või pärast hommikusööki?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Paljud inimesed pesevad hambaid pärast hommikusööki, kuid hambaarstide sõnul on mitmeid põhjuseid, miks seda tuleks teha siiski varem, vahendab Daily Mail.

Ekspertide sõnul kaitsed oma hambaid paremini just nii, kui pesed neid enne päeva esimest söögikorda. Väidetavalt võib see isegi toidu maitset paremaks muuta. 

Hambaarstide Sam Jethwa ja Alan Clarke'i sõnul on hammaste harjamine enne söömist hädavajalik nii hammaste kaitsmiseks bakterite eest kui ka värske hingeõhu tagamiseks. Jethwa sõnul kahekordistub magades bakterite arv suus ja just need bakterid tekitavad hambakattu. Kui hambakatt koguneb hammaste pinnale, õõnestab see hambaid kaitsvat hambaemaili, põhjustades hambaauke.

«Hammaste harjamine enne hommikusööki ei aita mitte ainult eemaldada hammastele kogunenud hambakattu, vaid käivitab ka sülje tootmise. Sülg aitab samuti suus baktereid vähendada,» ütleb Jethwa.

Alan Clarke'i sõnul mõjub hommikusöök bakteritele kui toit. Kui jood hommikusöögi ajal apelsinimahla, sööd puuvilju ja teisi toite ning pesed hambaid kohe pärast seda, siis arsti sõnul harjad nii bakterid kui ka mahla happed hammaste pinnale ja vahele, kus need hakkavad hiljem oma elu elama. «Kui pesete hambaid jällegi liiga vara pärast söömist, võite hambaemaili veelgi rohkem kahjustada,» nendib Clarke.

Halb hingeõhk

Halb hingeõhk ärgates on kindlasti paljudele tuttav. Selle põhjuseks on peamiselt öö jooksul suus suurenenud bakterite kogus. Sülg aitab lõhna tekitavaid baktereid tõrjuda, kuid öösel sülje tootmine loomulikult aeglustub ja suu kuivab.

«Hammaste harjamine enne hommikusööki aitab kõrvaldada need bakterid, mis põhjustavad halba hingeõhku,» ütleb Alan Clarke.

Toit võib maitseda paremini

Paljud inimesed ei pese enne hommikusööki hambaid just seetõttu, et näiteks apelsinimahl maitseb pärast hambapesu lausa kohutavalt. Mõne asjatundja hinnangul võib aga hommikusöök pärast hambapesu tegelikult isegi paremini maitseda.

Alan Clarke’i sõnul on põhjuseks see, et öö jooksul suhu kogunenud bakterid võivad mõjutada toidu maitset. Teisalt võivad mõne asjatundja hinnangul hambapasta vahutavad koostisained maitsemeeli tuimastada, kuid seda mitte just kuigi pikaks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles