Tiina Jõgeda: täiuseihalus on otsetee madala enesehinnanguni

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Ants Liigus

Eesti Ekspressi ajakirjanik ja raamatu «Õnne valem» autor Tiina Jõgeda kirjutab portaalis alkeemia.ee, et perfektsionistid on praeguse aja edukultuse produkt ning täiuseihalus võib kergelt viia madala enesehinnanguni. 

Täiuseihalus on Jõgeda sõnul loomuomadus - mitte tingimata kaasasündinud, pigem elu jooksul omandatud vajadus lennata kõrgelt, mis võib tuleneda ka lapsepõlvest, mil armastusele seati tingimusi.

Perfektsionisti elu muudab aga raskeks see, et eelkõige on tal suured nõudmised iseendale - tal on enda suhtes ebareaalselt suured ootused ja kui mõni neist ei täitu, on ta pettunud.

Tiina Jõgeda jagab perfektsionistid normaalseteks ja neurootilisteks.

Normaalsed perfektsionistid on need, kelle kõrged standardid neid elus küll edasi juhivad, kuid kes on võimelised endale mõistusega aru andma, et mõnikord tuleb järeleandmisi ka teha.

Teised, neurootilised perfektsionistid on need, kelle sisemine komandör aina nuriseb, et ikka pole veel piisavalt hea - tuleb rohkem pingutada, saab välja teenida rohkem tunnustust.

Kui nn normaalsed perfektsionistid on Jõgeda sõnul need, keda seatakse eeskujuks nii naisteajakirjades kui ka juhtimiskoolitustel ning kes kirjutavad raamatuid edu saavutamisest, siis liigne vigade pärast muretsemine võib muutuda ohtlikuks foobiaks.

Jõgeda märgib, et hirmutav mõte sellest, et vigu ei tohi teha (sest mida teised siis küll mõtleksid!), teeb perfektsionisti jaoks raskeks abi palumise ja vigade tunnistamise.

Seetõttu on nad meisterlikud nii tegelike tunnete kui ka viltulaskmiste varjajad. Perfektsionism on otsetee madala enesehinnaguni.

Et täiuslikkust ihaledes aga mitte üle töötada ega läbi põleda, soovitab Jõgeda loobuda mõttest, et sinu väärtuse määravad sinu võimed ja saavutused ning lõpetada väikeste vigade ületähtsustamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles