Hirmutav põhjus, miks norskamine on ohtlikum kui arvatakse

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Igaüks teab, et norskamine on tüütu, kuid kes oleks osanud arvata, et see võib olla koguni eluohtlik. Tuleb välja, et norskamine on üks peamisi tundemärke obstruktiivsest uneapnoest, mille puhul seiskub hingamine kümneks või enamaks sekundiks. Lisaks sellele suurendab norskamine südameinfarkti, insuldi ja muude terviseprobleemide riski, muutudes teatud juhtudel eluohtlikuks.

Insult

Ühes uneuuringus leiti, et intensiivne norskamine on seotud kaelaarterite ateroskleroosi riskiga, mis tähendab kaelaarterite ahenemist rasvade ladestumise tõttu. Selle tagajärjel võib lõpuks tekkida insult.

Südamehaigused

Uneapnoe on seotud kardiovaskulaarsete probleemidega, nagu kõrge vererõhk ja südame isheemiatõbi, mis võivad viia südameinfarkti tekkeni.

Rütmihäired

Pikaajalise norskamise või uneapnoe all kannatavatel inimestel on oht, et võib tekkida ebaregulaarne südamerütm ehk arütmia.

Gastroösofageaalne reflukshaigus (GERD)

Inimestel, kellel on uneapnoe, võib olla ka GERD, sest nende kurk sulgub, kui õhk liigub une ajal sisse ja välja. See põhjustab rõhumuutusi, mis võivad mao sisu tagasi söögitorusse imeda. Nii GERD kui ka uneapnoe on seotud ülekaalulisusega.

Päevasest unisusest tingitud vigastused

Norskamisest või uneapnoest põhjustatud unepuudusel võivad olla tõsised tagajärjed. Näiteks kui norskamine või uneapnoe tekitab kurnatust, on suurem tõenäosus jääda autoroolis magama.

Väiksem seksuaalne rahulolu

Uuringud on näidanud, et mida rohkem ja valjemini norskasid vanemad mehed, seda tõenäolisemalt oli neil madalam seksuaalne rahulolu. Kuigi see nende partnerite käitumise juures midagi ei muutnud, häiris norskamine mehi ennast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles