HEA TEADA ⟩ Niimoodi saad aru, et liiga palju juuksekarvu kukub peast välja

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Võtad pika ja luksusliku duši, pesed juukseid, teed maski ja tunned end uuestisündinuna. Kui pilk tabab duši äravoolu saad aga kreepsu, sest näed sinna kogunenud juuksepahmakat. Neid on nii palju, et hakkad mõtlema, on see ikka normaalne.

Tegelikult on täiesti tavaline, et iga päev pudeneb palju juukseid peast, tõenäoliselt rohkemgi, kui sa arvad. Neist kümnetest tuhandetest juuksekarvadest kukub iga päev välja 50–100 karva. Kuna sa hõõrud oma juukseid pead pestes, võivad juuksed juurest välja kukkuda, eriti kui tõmbad sõrmedega läbi niiskete juuste. Lisaks kukuvad põrandale ka juuksed, mis sul enne olid küll lahti, aga teiste karvadega seotud.

Kui juukseid kukub aga välja rohkem, võib sellel olla mitu põhjust.

Iga juuksekarva eluaeg on kaks kuni seitse aastat. Kuigi igaühel kukub juukseid peast iga päev, võivad teatud elusündmused põhjustada liigset juuste väljalangemist. Stress on tavaline juuste väljalangemise põhjus.

Mõnikord võivad terviseprobleemid põhjustada juuste väljalangemist. Kui oled hiljuti sünnitanud, kaotanud kõvasti kaalu, käinud operatsioonil või olnud haige, ei ole haruldane, et juukseid kukub välja rohkem. Tavaliselt on see ajutine ja juuksed hakkavad taas tavapäraselt kasvama, kui keha on tugevam. Pärast lapse saamist võib juuste taastumine võtta tervelt üheksa kuud.

Juuste väljalangemist võivad põhjustada stress, hormonaalsed muutused, sünnitused, kilpnäärme probleemid, ravimid, vitamiinipuudus, liigne kaalulangus ja mõned autoimmuunhaigused.

Kuigi on raske käsitsi kokku lugeda, kui palju juukseid iga päev välja tuleb, on siiski mõned märgid, millest peaksid teadlik olema. Kui märkad, et duši all või kammi küljes on tavalisest rohkem juukseid võib olla aeg rääkida arstiga, kirjutab thelist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles