Suri maailma vanim inimene, kolmel sajandil elanud Johanna Mazibuko

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy

Lõuna-Aafrika Vabariigis suri 3. märtsil 128-aastaselt Johanna Mazibuko, keda peeti maailma vanimaks inimeseks.

Johanna Mazibuko suri Lõuna-Aafrika Loodeprovintsis oma kodus. Pereliikmete sõnul tabas teda insult. Tal oli seitse last, kellest kaks on veel elus, viiskümmend lapselast ja vähemalt sama palju lapselapselapsi. 

2022. aasta mais 128-aastaseks saanud naine on elanud kolmel sajandil. Ta elas üle kaks maailmasõda ja kaks ülemaailmset pandeemiat (Covid-19 ja Hispaania gripp). Teda peeti maailma vanimaks inimeseks. Naise lähedased ütlesid, et tal on isikut tõendavad dokumendid, mis kinnitavad, et ta sündis 11. mail 1894. Johanna kasvas üles maisifarmis, ei käinud kunagi koolis ega osanud lugeda ega kirjutada.

Oma 128. sünnipäeval küsis Mazibuko teda õnnitlema tulnud News24 ajakirjanikult retooriliselt: «Miks ma ikka veel elan? Mind ümbritsenud inimesed on surnud, aga mina ikka elan. Millal ma suren? Mis mõte on elus olla? Maailm väsitab mind, sest ma lihtsalt istun siin ja ei tee midagi.»

Ametlikult pole teda maailma vanimaks inimeseks siiski veel kinnitatud. Linnapea James Tsolela sõnul teevad nad omalt poolt kõik võimaliku, et Johanna jõuaks Guinnessi rekordite raamatusse. «See oleks austusavaldus talle. Oleme uurinud erinevaid andmeid ja pole leidnud kedagi, kes oleks temast vanem. Meil on tema sünnidokumendid aastaarvuga 1894 ja selle põhjal oli ta maailma vanim inimene.» 

Praegu on Guinnessi rekordite raamatu järgi ametlik maailma vanim inimene 115-aastane ameeriklanna Maria Branyas Morera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles