Liigsed Botoxi süstid täiskasvanutele võivad kahjustada lapse emotsionaalset arengut

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Botox halvab miimikalihased
Botox halvab miimikalihased Foto: Shutterstock

Ühe Norra lastekodu direktor usub, et täiskasvanute liigne Botoxi kasutamine laubakortsude eemaldamiseks võib kahjustada laste emotsionaalset arengut.

NRK vahendusel on Norras Botoxi kasutamine ilusüstidena viimastel aastatel hüppeliselt tõusnud. Ilusüstidel on tagajärg, millele eriti mõtlema ei kiputa. 

Norra ühe lastekodu direktor Tone Benedekte Hunskaar on seisukohal, et Botoxi liigne kasutamine võib vähendada sobivust lastega töötamiseks.

Hunskaari sõnul sõltuvad lapsed emotsionaalsest suhtlusest vähemalt sama palju kui verbaalsest suhtlusest. Närvimürki sisaldavat Botoxit kasutatakse kortsude silendamiseks, see halvab kortse tekitavad näolihased.

«Botox takistab lihaste liikumist ja pidurdab miimikat, see pidurdab seega ka võimet väljendada oma emotsioone näoilmete kaudu,» selgitas Hunskaar. «Kui lapsele öelda sõna «tore» ja ütleja nägu sealjuures ühtegi emotsiooni ei väljenda, tekitab see lapses segadust. Kui laps tuleb täiskasvanu juurde rõõmsana, soovib ta rõõmukogemust jagada ja saada ehedat vastukaja.» Seega võib näkku süstitud Botox mõjuda üldises perspektiivis nii, et laps tõlgendab ja mõistab asju valesti.

Kuid Hunskaar rõhutab ka, et tema soov ei ole kellelegi moraali lugeda, vaid hoopis teadlikkust parandada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles