Särav naeratus võib hoida dementsuse eemal

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Hammaste eest hoolitsemine on elementaarne ja tervisele kasulik
Hammaste eest hoolitsemine on elementaarne ja tervisele kasulik Foto: Shutterstock

Briti arst ning bioloogia- ja meditsiiniteemaliste telesaadete juht Michael Moseley rääkis oma taskuhäälingusaates Just One Thing igapäevasest harjumusest, mis aitab dementsuse vastu.

Kui te hambaid ei pese, võivad suus olevad bakterid põhjustada dementsust, kinnitab Moseley Expressile. «Uuring näitas, et inimestel, kellel on raske periodontaalne haigus ehk igemehaigus, on suurem risk Alzheimeri tõve tekkeks,» ütles ta.

Ta selgitas, et igemed võivad halva suuhügieeni korral muutuda põletikuliseks. «Kui suust pärit bakterid sisenevad vereringesse, tegeleb nendega immuunsüsteem. See pole kehale kahjulik, kui see ei kesta kaua, kuid mõne aja pärast võib see viia kroonilise põletikuni,» hoiatas spetsialist arstide leitud seose eest.

Moseley sõnu kinnitas Briti hambaarst Sim Singrao. Ta täpsustas, et koos Kesk-Lancashire'i ülikooli hambaraviosakonna spetsialistide rühmaga uuris ta Alzheimeri tõbe põdevate ja mitte põdevate inimeste ajuproove. «Otsisime suuõõne bakteriaalse DNA ja sellega seotud valkude märke. Leidsime need Alzheimeri tõbe põdevate inimeste ajust,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles