Ekspert: anda lapsele nutitelefon on sama hea, kui anda talle pudel veini

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

TikToki, WhatsAppi, Instagrami ja muu sotsiaalmeedia ajal on nutitelefonid ja tahvelarvutid lihtsalt asendamatud. Seejuures tuleb olla aga ettevaatlik – eriti laste puhul.

Nutisõltuvus on samasugune sõltuvus nagu narkootikumid ja alkohol! Ekspert kritiseerib, kuidas lapsele antakse telefon, kus ta vaatab «Põrsas Peppat», seejärel mängib Candy Crushi, siis vaatab TikTokki ja nii see läheb. Vähemalt on laps pikal autosõidul vakka. «Ma ütlen inimestele alati, et kui nad annavad oma lapsele tahvelarvuti või mobiiltelefoni, annavad nad neile pudeli veini või grammi kokaiini,» ütles Londoni taastusravikliiniku sõltuvus- ja lapsekasvatusekspert Mandy Saligar.

Saligar ravib võõrutuskliinikus arvukalt noori vanuses 13–20 aastat. «Miks me pöörame neile asjadele nii palju vähem tähelepanu kui narkootikumidele ja alkoholile, kui nutitelefon kahjustab aju samamoodi,» ütles ta.

See aga ei tähenda, et peaks nutitelefoni ja tahvelarvutit vaatama kui kolle. Saligari sõnul tuleks lapsi juba varakult õpetada iseennast reguleerima, et lapsevanem ei peaks neid jälgima ja täpselt ette ütlema, mida teha. Tema arvates peaksid olema nii kodus kui ka koolis telefonivabad tsoonid ja pausid, kirjutab Cosmopolitan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles