EBAÕIGLUS Põhjus, miks naistel vananeb nahk kiiremini kui meestel

Naine
Copy
51-aastane Jared Leto.
51-aastane Jared Leto. Foto: Cover Images/ Scanpix

Paul Rudd, Idris Elba, Jared Leto – nimekiri meeskuulsustest, kes ei näi vananevat, on pikk. Miks ei paista see naiste puhul kehtivat? Nahaarstid ütlevad, et üks põhilisi põhjuseid on hormoonid, kuid mitte ainult.

«Hormonaalsete ja bioloogiliste erinevuste tõttu vananeb naiste nahk teisiti kui meeste oma,» ütles nahaarst Deborah Longwill. «Naistel on tavaliselt õhem nahk – see kaotab oma elastsuse, mistõttu on nad altimad kortsudele ja lõtvumisele. Kuna naiste UV-tundlikkus on suurem ja eluiga pikem, siis mõjutavad märkimisväärselt ka päikesekiirgus ja elustiil. Siiski ei ole naha vananemine seotud ainult sooga: oma osa mängivad ka geneetika, toitumine ja nahahooldus.»

Vanusega märkavad naised, et nende nahk on õhem, eriti suu ja silmade ümber. Vananemismärgid kätel ilmnevad naistel samuti varem, sest nahaalune rasv väheneb. See muudab ka käte veenid ja kõõlused märgatavamaks. Lisaks naha paksusele toodab meeste nahk loomuldasa paremini niiskust. Niisutus on oluline terve ja noorusliku naha jaoks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles