VÄÄRT NÕU ⟩ Juuksur jagab eestlannadele nippe, et juuksed talvel siidised ja säravad oleksid

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Need särtspunased juuksed on mõeldud särama
Need särtspunased juuksed on mõeldud särama Foto: Kady Ploom, erakogu

Kuivad juukseotsad, särtsu täis soengud ja ludupead justkui kuuluksid meie talve juurde. Tegelikult siiski mitte, õige hoolduse korral on juuksed ka talvel terved, toidetud ja ilusad.

Juuksur Kady Marielli ilustuudiost jagab samm-sammult nippe ja juhiseid, et talvekülm kiharaid ei räsiks. Professionaal teab, millest räägib, ja on mõelnud just nimelt eestlannade juustele. «Kindlasti oled märganud, et külm talveilm muudab su juuksed kuivaks ja kahuseks. Kõikuvad temperatuurid, külm tuul, lumi ja kuivatav keskküte mõjuvad juustele karmilt. Seetõttu ongi talvise juuksehoolduse märksõnad (sügav)niisutamine ja kaitsmine, et säilitada juuste pehmus, siidisus ja sära,» selgitab Kady.

Kanna peakatet

Madalad temperatuurid, külm tuul, lumi ja kuiv õhk viivad juustest välja niiskuse ning muudavad need õrnaks ja hapraks. Külm ja kuiv õhk mõjuvad kehvasti peanahale, mis võib muutuda kuivaks, ja see ei soodusta juuste kasvamist.

Ilusad juuksed ei ole puhas juhus ega heade geenide näitaja. Õige hoolitsus muudab jonnakaimadki kiharad kauniks soenguks.
Ilusad juuksed ei ole puhas juhus ega heade geenide näitaja. Õige hoolitsus muudab jonnakaimadki kiharad kauniks soenguks. Foto: Shutterstock

Mütsi või salli valides eelista siidvoodriga peakatteid või siidist salle – need on juuste vastu õrnad ega põhjusta habraste juuste murdumist.

Pese juukseid harvemini

Kui pesed juukseid iga päev, siis proovi seda sagedust vähendada. Juuste liiga sage pesemine eemaldab peanahalt loomuliku rasu, mis aitab hoida juuste ja peanaha niiskustaset ja kaitset. See on eriti halb talvel, mil loomulik rasu on juuste ja peanaha kaitsmisel eriti vajalik.

Võimalus on pikendada juuste pesu vahelist aega kuivšampooniga.

Sulfaadivaba šampoon

Talvekülm ja toakuivus mõjuvad peanahale kuivatavalt ning seetõttu on paljud meist talvel hädas kõõma ning sügeleva peanahaga. Vali sulfaadivaba šampoon, mis ei peseks peanahalt maha selle loomulikku rasu.

Foto: Shutterstock

Kord nädalas niisuta juukseid sügavuti

Turgutades juukseid kord nädalas sügavniisutava juuksemaskiga, on su juuksed märgatavamalt paremini hooldatavad. Eriti vajavad seda kuivad ja kahjustatud juuksed.

Juukseõli või -seerum

Juukseõli või -seerum on talvises juuksehoolduses asendamatu. Need aitavad taastada juuste niiskustaset ning kaitsevad täiendavate kahjustuste eest.

Vali kerge koostisega õli, mis ei tee juukseid rasuseks, imendub juustesse ja muudab need siidiseks. PS. Blondide juuste puhul võiks valida toonilt heleda või valge õli, mis ei anna juustele täiendavat kollasust. Aga ole sa blond, brünett või punapea – juukseseerumit peaksid talvel kasutama iga päev.

Väldi kuuma vett 

Talvel külma ilmaga soovime nautida mõnusat kuuma dušši, aga juustele pole see kasulik. Kuum vesi avab juuksesoomused ja soodustab juuksekarvast niiskuse kadumist. Juuste pesemiseks ja loputamiseks kasuta pigem leiget vett.

Ära mine märgade juustega õue

Kui lähed talvel märja peaga õue, siis juustes olev vesi külmub ning tagajärjeks on kergesti murduvad juuksed.

Isegi kui loomulikul teel juuste kuivatamine on parim, siis föönitamine on igal juhul juustele parem ja ohutum variant kui märja peaga õue minek. Küll aga ära torma kohe peale föönitamist külma õhu kätte, suur temperatuuride vahe võib samuti juustele kehvasti mõjuda.

Ära unusta otsi lõigata 

Juukseotsi on soovitatav lõigata iga kolme kuu tagant. See hoiab ühtlasi su juukselõikuse värske ja kaunina.

Kui juukseotste eest regulaarselt hoolt lased kanda, ei pea kunagi pikki juukseid maha lõikama, sest nad on nii halvas seisus
Kui juukseotste eest regulaarselt hoolt lased kanda, ei pea kunagi pikki juukseid maha lõikama, sest nad on nii halvas seisus Foto: Shutterstock

Lase juukseotsi korraga 1–1,5 cm kärpida, et hoiduda juukseotste kuivaks muutumisest ja lõhenemisest.

Kuumtöötle võimalikult vähe

Föönitamine, sirgendamine ja lokitamine kahjustavad juukseid ning põhjustavad nende murdumist. Kõige parem on lasta juustel loomulikult kuivada, kuid paraku pole see alati võimalik. Siiski tasub meeles pidada, et kui talvel on juuksed niigi kuivemad, siis kuumtöötlemine viib veelgi niiskust juustest välja.

Kui siiski pead juukseid föönitama või sirgendama, kasuta kindlasti juukseid kaitsvaid tooteid.

Tarbi vett

Kas teadsid, et juuksekarv sisaldab umbes 25 protsenti vett? Et kompenseerida talvise aja veekadu, on väga oluline hoida end ka sisemiselt niisutatuna. Nii et joo rohkelt vett, see niisutab su juukseid seespidiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles