Kontrolli, kas sinu kreemis on see koostisosa, mis kahjustab nahka halastamatult

Marju Ränk
, naine.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Foto: Shutterstock

Inimesed on aja jooksul ilutoodete koostisosade suhtes aina teadlikumaks muutunud ning ning uuritakse, mida mingi toode sisaldab. Kas uurid alati hoolikalt ilutoodete koostist või usaldad pimesi reklaame?

Kuigi alkoholi ei mainita kunagi ühegi nahahooldustoote peamise koostisosana, on tõenäoline, et enamikus, kui mitte kõigis, losjoonides, kreemides, toonikutes ja/või seerumites leidub teatud tüüpi alkoholi. Kuid mitte kõik nahahoolduses kasutatavad alkoholid pole võrdsed: osad võivad nahale head teha, teised halba.

Mine kohe kapi juurde ja võta sealt oma lemmik näo- või kehakreem ning vaata üle, millest see koosneb. Kui sa ei leia kreemi koostist otse pakendilt, siis otsi tootes sisalduvate komponentide kohta teavet internetist.

Kui loend on sinu ees, siis otsi koostisosa, mida nimetatakse denatureeritud alkoholiks (Alcohol Denat). Ei leidnud? Sellisel juhul rõõmusta ja jätka rahulikult oma lemmikkreemi kasutamist nagu varemgi. Kui kreemi koostisest leidub denatureeritud alkoholi, tuleks kuiva ja tundliku nahaga inimesel selle toote kasutamise lõpetada.

Alkoholid on eriti populaarsed rasusele nahale või aknele mõeldud toodetes, kuna need desinfitseerivad naha pinda ja eemaldavad rasu. Esmapilgul võib see tunduda ahvatlev, kuid on tõestatud, et tundliku naha puhul võivad sellised tooted naha seisundit veelgi hullemaks muuta. 

Kosmeetikavaldkonna keemik David Petrillo ja sertifitseeritud dermatoloogid Jessie Cheungi ning Annie Gonzaleze sõnul kasutatakse denatureeritud alkoholi seetõttu, kuna see aitab toodetel kergesti levida ja kiiresti imenduda ning toimib säilitusainena. Petrillo sõnul eemaldab see nahalt õlid, mistõttu võib see aidata ka teistel koostisosadel paremini naha sisse imenduda, vahendab Byrdie. See on ka põhjus, miks seda võib aeg-ajalt kasutada nahalt rasu eemaldamiseks ja ettevalmistuseks enne keemilist koorimist, juhib Cheung tähelepanu.

Pikas perspektiivis võib see toode nõrgendada tundliku naha kaitsebarjääri, põhjustades rohkem nahalööbeid, seega tuleb alkoholi sisaldavate toodetega ettevaatlik olla. Tundliku nahaga naistel võib ka väike kogus denatureeritud alkoholi põhjustada ebameeldivaid tagajärgi näole.

Eelkõige tasub tootekirjelduse puhul jälgida, et mida kõrgemal on tootenimetus loendis, seda rohkem on seda koostises ja seda kuivatavam see konkreetne toode võib olla. Kui sa pole kindel, milline nahatüüp sul on ja millist näo- või kehakreemi valida, pea nõu omaala spetsialistiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles