Balti filmikooli tudengite lõputöö purustab iganenud stereotüüpe psühholoogilises õudusfilmis

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Vasakult: produtsent Liis Slugen, Betra Käsper, režii Kristin Hildebrand, operaator Luisa Valgiste
Vasakult: produtsent Liis Slugen, Betra Käsper, režii Kristin Hildebrand, operaator Luisa Valgiste Foto: Harry Tiits

Balti filmi- ja meediakooli tudengid teevad lõputööks psühholoogilise õudusfilmi, mis räägib tänapäeva naistele aktuaalsetest teemadest ja inimtüüpidest, kes üritavad alati olla teistele meelt mööda. Aga seda iseenda arvelt.

BMF-i tudengite filmi pealkiri on «Meliora» (ladina keeles tähendusega «alati paremuse poole»). Režissöör ja stsenarist Kristin Sandrinne Hildebrand on vaid 21-aastane, kuid leidis vaatenurga, mis on tema jaoks väga oluline ja südamelähedane. «Nii noorena puudub mul suur kogemustepagas, kuid leidsin küsimuse, millest sai kõik alguse - mida tähendab naiseks olemine?»

Kristin selgitab lähemalt: «Tehes veidi uurimistööd leidsin, et paljud asjad, millega olen elu jooksul maadelnud nagu perfektsionism, people pleasing ja enda eest seismine, on väga levinud just naiste seas. Usun, et asi saab alguse juba lapsepõlves. Kui poisid võivad teha lolle tempe, siis tüdrukutele öeldakse, et meie oleme ju targemad ja oskame ilusti käituda. Kui poiss sind kiusab, siis järelikult sa meeldid talle ning peaksid seda võtma komplimendina. Pööratakse palju tähelepanu naiste välimusele ning tehakse järeldusi ka asjade põhjal, mida inimene ise ei saa kontrollida. Naisi häbistatakse täpselt sama seksuaalkäitumise eest, mille eest mehed saavad kiita. Taolisi näiteid on tohutult ja seda ka filmides. Tihtipeale kujutatakse head naist kui naiivset lambukest, keda mees peab õpetama ja kaitsma, samas kui femme fatale’id oma seksuaalsuse ja naiseliku võluga kasutavad mehi ära ning viivad neid hukatusse. Kui meeste ebasobilikku käitumist õigustatakse ning tuuakse ettekäändeks bioloogilised vajadused, siis naiste puhul oodatakse enesekontrolli.»

ANNAME HOOGU! Noortele filmitegijatele saab Hooandjas hoogu anda SIIN ning seeläbi ka selle olulise sisuga filmi valmimisest esimestena teada saada. 

Stsenarist lisab tuliselt, et naised on ju pool kogu ühiskonnast, mis tunne on tüdrukul naiseks sirguda, kui ta näeb filmides kõike läbi meeste perspektiivi? «Tahan teha enda poolt selle filmiga väikese panuse, et olukorda muuta ja pöörata tähelepanu varjatud viisidele, kuidas naisi ikka veel ühiskonnas alla surutakse.»

«Ma pole kunagi sallinud filme, milles on fookus sõnumil ja sisu on nõrk,» lisas Kristin. seega on mida oodata - ta on teinud filmi jaoks koostööd nii kunstnike kui psühhoanalüütikutega, et kajastada just täpselt neid õigeid ühiskonna valupunkte. 

Tugevate supernaiste vägi 

Filmi produtsent, 25-aastane Liis Slugen, kinnitas, et kohe, kui stsenarist Kristin talle filmi ideed tutvustas, tundis ta selle poole meeletut tõmmet, mis kinnitas talle, et asi on õige. «Teekond on tormiline, kuid iga samm kinnitab, et astume õiges suunas.» Liis rõhutab ka ülitoredat fakti, et filmi tegemisel täidavad kõiki rolle naised, nii koolisiseselt, kui -väliselt: operaator, heli, meigi- ja kostüümikunstnikud, kõik-kõik on naised! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles