Unicef kaardistas parimad riigid laste kasvatamiseks, Eesti troonib nimekirja tipus (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Õnnelik perekond. Pilt on illustreeriv.
Õnnelik perekond. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimestele, kes plaanivad kolida teise riiki, on olulised eesootavad tingimused, eriti tähtsad on need siis, kui peres kasvavad lapsed või on need lähiajal plaanis. BBC avaldas Unicefi aruannetel põhineva väikese kokkuvõtte riikidest, kus on parim lapsi kasvatada ja kus on hea olla laps. Eesti platseerub selles nimekirjas uhkelt esiviisikus. 

Kõik need analüüsid aitavad maalida pildi hariduse kvaliteedist, laste sünniga kaasnevatest toetusest, puhtast loodusest, turvalisusest ja veel paljudest igapäevaselt olulistest aspektidest. 

Esiviisikusse on nimetatud Jaapan, Soome, Hispaania, Holland ja Eesti. 

Mis on Eestis nii head? 

Esmalt on toodud välja meie puhas keskkond, väga väike õhusaaste, palju puhast loodust ja rohelist linnaruumi. Võrreldes mistahes teiste riikidega on siin palju mänguväljakuid ja haljasalasid igas asulas ja linnaosas. 

Heaks näitajaks on alakaaluliste imikute väike sündivus, mis näitab sünnieelse meditsiini kvaliteeti. 

Üheks suurimaks tõmbenumbriks on Eesti haridussüsteem: lastel on paremad matemaatika-, loodus- ja kirjaoskused kui ühelgi teisel väljaspool Aasiat asuval riigil. Rõhutatakse ka digioskusi ja mängupõhist õpet. 

Värskest OECD raportist selgus, et keskmine Eesti 5-aastane on teiste lastega koostöö ja emotsioonide tuvastamises parem kui USA ja Suurbritannia eakaaslased.

Eesti perepuhkuste süsteem on üks maailma heldemaid: 100 päeva rasedus- ja sünnituspuhkust ja 30 päeva isapuhkust, millele järgneb 475 päeva tasustatud lapsehoolduspuhkust. Samuti saab iga vanem iga alla 14-aastase lapse kohta 10 tööpäeva aastas tasustatud vanemapuhkust.

Mille eest ja kuidas teisi nimekirja liste tunnustatakse, saab lugeda BBC-st. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles