HÄIREKELL Täiskasvanud naine esines põhikoolilapsena, kutsudes noort tüdrukut ööseks külla

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Shutterstock

Soomes Vaasas jõudis politsei ja avalikkuse ette üliharuldane ja kõhe juhtum. Politsei kuritegu siiski ei kahtlusta. 

Täiskasvanud naine muutis ennast algkoolilapseks ning osales Vaasa õpilastele mõeldud pärastlõunases ajaviiteringis. Ka liitus ta Vaasa koguduse pühapäevakooliga ning palus, et teda ööseks külla kutsutakse. 

Omapärane juhtum on politseis eeluurimisel, kuid seni pole juhtumis midagi kuriteole viitavat ilmnenud. Ainuüksi alaealisena esinemine ei ole kuritegu. «Tegemist on üliharuldase juhtumiga ja minu mäletamist mööda pole Vaasa piirkonnas varem midagi sellist päevavalgele tulnud,» rääkis Pohjanmaa politsei kriminaalkomissar Joanna Österblad Suomi Iltalehtile.

40-aastane naine registreeris ennast koguduse pikapäevarühma algkooliealise tüdrukuna. Lisaks sellele osales naine koguduse lastele suunatud huvitegevuses. Oma andmeteks andis ta ühe kooliealise tüdruku nime, enda isana pani kirja omavanuse mehe, kellega oli üks perekonnanimi, kuid elukohad erinevatel aadressitel. 

Naine sai pikapäevarühmas tuttavaks 10-aastase tüdrukuga, kellega ta hästi läbi sai ja suhtles ka tema vanematega. Ta väitis, et tema ema on surnud ja ta kolis hiljuti Vaasasse. Mingil hetkel sai Vaasa pere ema sõnumeid ka lapsena esinenud naise «isalt». Perekond pole aga kindel, kes sõnumid tegelikult kirjutas.

Naine kasutas kirjades palju tujukujusid ja vilkuvaid kleepse, mis jättiski mulje, et tegu on lapsega. 

Kõhe tõde koorus kahtluse tõttu 

Vaasa naise ja pere tutvus edenes nii kaugele, et naine hakkas Vaasa pere tüdrukut ööseks külla paluma. Sel hetkel hakkasid helisema isa häirekellad. Tema hinnangul nägi end neiuna esitlev inimene välja oluliselt vanem kui 13. Isa ei andnud lapsele luba ööseks külla minna.

Otsus osutus õigeks. Lõpuks sai sotsiaalmeedia vahendusel vanematele selgeks, et «tüdruk» on täiskasvanud naine. 

«See oli vist mingi isainstinkt, mis mulle ütles, et asi pole õige ja ma ei tohi oma tütart sinna lubada,» rääkis tüdruku isa Iltalehtile. «Mul tuleb siiani kananahk ihu peale, kui sellele mõtlen ja mis oleks võinud juhtuda.» 

Kui koguduses naise tegelik vanus selgus, võtsid paar murelikku lapsevanemat politseiga ühendust. See juhtus novembris 2021. Sellest ajast alates on juhtum olnud eeluurimisel, kuid lapse isa sõnul püüab politsei seda juhtumit lihtsalt kalevi alla pühkida ja kasutab venitamistaktikat. Koguduse liikmete sõnul oli naise käitumine küll tavatu ja kahtlane, kuid ta käitus alati viisakalt ja sõbralikult ning kellelegi liiga ei teinud. 

Kriminaalkomissar Österblad tunnistab, et eeluurimine on kestnud kaua. Juhtum pole uuritavate asjade nimekirjas väga kõrgel kohal, sest esialgse info põhjal ei viita miski kuriteole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles