KÜLMAVERELINE VARGUS ⟩ Eesti juveelipoest rööviti hindamatu väärtusega sõrmus (1)

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Hyrvi juveelimärgi looja Kateryna Pishon langes ettekavatsetud varguse ohvriks.
Hyrvi juveelimärgi looja Kateryna Pishon langes ettekavatsetud varguse ohvriks. Foto: Hyrv

«Me oleme ahastuses! See oli meie märgi talisman, mida me iial polnud nõus müüma,» räägib Kateryna Pishon, Hyrvi juveelimärgi looja ja disainer. «Sõrmuse tagasitoojat ootab vaevatasu.»

7. veebruaril kell 13.40 sisenesid juveelimärgi Hyrv Pärnu maantee 32 esinduskauplusse musta riietatud mees ja naine. Nad tundsid huvi pea kõigi ehete vastu, välja arvatud üks – Hyrvi märgi kõigi aegade kalleim madudega sõrmus. Loetud sekundid hiljem taipas Kateryna Pishon, miks nad tegelikult poodi tulid...

Välimuselt ei äratanud paar mitte mingit tähelepanu – mõlemad olid riietatud üleni musta, meesterahvas oli tõmmu, naine blond. «Nad vestlesid minuga aktsendiga inglise keeles,» meenutab Kateryna Pishon. «Nad küll ütlesid, et on Itaaliast, aga seda ma ei usu. Mees oli pigem mustlase joontega või moslem. Heledapäine naisterahvas oli slaavi näojoontega. Nägin neid meie poes esimest korda.»

Vaata hoolega – selline on varastatud sõrmus: kahe maoga, kahe pärliga, rohelisest kullast ja ainulaadne kogu maailmas.
Vaata hoolega – selline on varastatud sõrmus: kahe maoga, kahe pärliga, rohelisest kullast ja ainulaadne kogu maailmas. Foto: Hyrv

Ettekavatsetud kuritegu

Kliendid alustasid väga emotsionaalselt suhtlemist. «Naine tundis ehete vastu väga suurt huvi,» meenutab juveelidisainer. «Kuid teda huvitasid kõik teised ehted, ainult mitte see, mille nad varastasid. Kõik see juhtus kolme minuti jooksul.» Naine hajutas tähelepanu, samal ajal avas mees vitriinkapi, võttis hinnalise madudega originaali ja pani selle asemele teadmatust materjalist suvalise asja. Seejärel lahkusid nad tõtakalt.

«See oli ettekavatsetud vargus,» ahastab Kateryna Pishon. «Muidugi ma märkasin sõrmuse puudumist kohe, juba paari sekundi pärast. Loomulikult süüdistasin ennast, et kuidas ma sain nii usaldav olla! Miks ma nii naiivne olin? Aga meil on alati nii usaldusväärsed ja head kliendid. Kolleegid sarnasest ärist ei lubanud mul ennast süüdistada – need ettekavatsetud vargused ongi väga peened ja täpselt kalkuleeritud. Mitte keegi ole sellise asja eest kaitstud.»

Eesti politsei reageeris kiiresti ja uurija asus asjaga tegelema.
Eesti politsei reageeris kiiresti ja uurija asus asjaga tegelema. Foto: Hyrv

Asitõendid

Kateryna võttis kohe ühendust politseiga, uurija käis juba kohapeal ning tegeleb vargusega.

«Meil on porised tänavad, aga minu puhtale põrandale jäid selgelt nende jalajäljed,» ütleb Pishon. «Ja olemas on ka mõlema sõrmejäljed – naine ega mees ei kandnud kindaid ning puutusid hulgaliselt ehteid ja pindu. Meie juveelipood on ju imepuhas, sealt on väga hea asitõendeid koguda.»

Kateryna Pishon loodab, et kuna vargad tegutsesid ilmselgelt väga vilunult, on nende sõrmejäljed ehk varasemate kuritegude tõttu leitavad. Ometi ei anna süda rahu: «Ma kardan, et meie ainulaadne sõrmus võib olla juba Eesti riigipiiridest välja jõudnud.»

Pishon rõhutab – seda sõrmust on kogu maailmas ainult üks. Kokkusattumus ega sarnasus pole võimalik. Kui keegi näeb sarnast sõrmust, kannab kusagil või pakub müügiks, peab ta olema varastega kokku puutunud. «Esimene ehe, mille me brändina üldse lõime,» räägib Hyrvi brändi looja katkeval häälel. Kaotus on tõesti rabav.

Väärt tuhandeid

Kateryna Pishoni sõnul on selle sõrmuse emotsionaalne väärtus loojatele hindamatu. «Sõrmus on hinnaline ka kasutatud materjalide ja disaini poolest,» kirjeldab ta. «Kuid müügis see kunagi pole olnudki. See maksab tuhandeid eurosid, aga me pole kunagi olnud nõus seda sõrmust müüa. Jah, seda on palju küsitud ja soovitud, aga me alati loobusime. See on meie märgi talisman.»

Rööviti unikaalne madudega sõrmus, mida on kogu maailmas vaid üks.
Rööviti unikaalne madudega sõrmus, mida on kogu maailmas vaid üks. Foto: Hyrv

Madudega sõrmus on Hyrvi märgi ikoon – sellest oli lugu ka «Reporteris». «Jagasime selle ehte legendi ning põhimõtet, et seda me ei müü. See on meile selleks liiga kallis. Kuid kummalisel kombel just kättesaamatus tekitab inimestes hasarti omada seda, mida sa ei saa. Äkki kellelegi sai see kinnisideeks? Aga kuna see sõrmus on ka materiaalselt väga väärtuslik, siis see võib olla ka kokkusattumus. See oleks veel eriti kurb.»

Sõrmus on valmistatud rohelisest kullast ning seda ehivad kaks Akoya Jaapani merepärlit ja teemandid. Ehe on unikaalne, iseloomuga.

«Kavandasin selle 2013. aastal, see oli maoaasta,» meenutab ehte autor. «Tulin just praktikalt New Yorgist, kus ma vaimustusin 5. avenüü luksuslikest ehetest ja unistasin, et hakkan ka Eestis looma megauhkeid ja hinnalisi ehteid.» Disainer alustaski tohutu kire ja küllusega. Kuid peagi sai ta siiski aru, et Tallinn ei ole New York. «Siin on inimestel teised võimalused, teine kultuur ja teine maitse. Tuli maa peale tagasi tulla.»

Selle sõrmuse pärast sõitis Kateryna Pishon Jaapanisse. «Just seal sündis mu märk Hyrv ja soov luua midagi tõeliselt kvaliteetset. See lugu on meile väga tähenduslik! Ma loodan kogu südamest, et inimesed aitavad meid ja talisman tuleb tagasi koju.»

Hea lugeja, ka teie saate aidata:

Varastatud sõrmust kahe mao kujutisega on kogu maailmas vaid üksainus eksemplar. Kui näed kuskil madudega sõrmust – keegi kannab seda, pakub müüa või pandimajja –, palun teata sellest kohe meiliaadressil info@monquer.com. Sõrmuse tagasitoojat ootab vaevatasu.

Sõrmuse tunneb ära kahe mao kujutise, kahe pärli ja erilise vormi järgi.
Sõrmuse tunneb ära kahe mao kujutise, kahe pärli ja erilise vormi järgi. Foto: Hyrv
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles