Nahavähki põdenud sisulooja: «Pole lihtne tunnistada, et ma suren. 28-aastaselt.»

Ele Kalda
, reporter-toimetaja
Copy

Sydney kirjanik ja sisulooja Natalie Fornasier suri 28-aastaselt nahavähki. Fornasieril diagnoositi vähk vaid 20-aastaselt, kui ta märkas varbal tumedat sünnimärki, mis oli muutnud kuju. Ülejäänud elu pühendas ta nahavähi teadlikkuse tõstmisele.

Paraku sai sisulooja pärast kaheksat aastat teada, et ta haigus on lõplik. 8. detsembril avaldatud südantlõhestavas postituses kirjutas ta: «Neli viimast kuud on olnud jõhkrad. Juuli lõpus sain teada, et mu vähk on nüüdseks surmav ja mul on jäänud elada vaid mõned kuud. Surm on sõna, mille ümber olin aastaid uisutanud; sõna, mis mind hirmutas, sest teadsin alati, et nii võib minna.»

Ta lisas, et kui ta tervis hakkas halvenema, vajus ta sügavasse depressiooniauku, sellal kui tema abikaasa Alexander teda toetas. «Vajusin sügavale pimedusse, nuttes Alexandri, südamevalu ja armastuse pärast, millest ma ilma jään – elu pärast, mis meil pidi olema. Pole lihtne tunnistada, et ma suren. 28-aastaselt.»

Paar nädalat hiljem, 21. detsembril, kirjutas Fornasier oma viimase Instagrami postituse, milles avaldas oma 35 000 jälgijale, et ta on paigutatud neljaks nädalaks palliatiivsele ravile – see tähendab vaevuste leevendamise ravi. Pärast haiglasse ümberpaigutamist oli tema keha muutunud üha valusamaks ning ta ei suutnud enam ilma abita kõndida.

«Kui mu aeg siin on mulle midagi õpetanud, siis seda, et aeg liigub nagu jõgi. Sa ei suuda näha algust ega lõppu, kuid sa tunned seda – nii et parem kasuta seda ära. Isegi kui see tähendab kallima kõrval tukastamist, sest vähemalt olete koos.»

Millal minna nahaarsti juurde sünnimärki kontrollima?

Ohtlike sünnimärkide avastamiseks sobib ABCD-reeglistik, mis aitab kiiresti kahtlasi ja tavalisi sünnimärke eristada:

A – asümmeetria (ingl.k. asymmetry). Kas sünnimärk on asümmeetriline? Kahtlase sünnimärgi üks pool erineb teisest poolest.

B – piirid (ingl.k. border). Kas sünnimärgi piirid on ebaregulaarsed? Kahtlase sünnimärgi äär on ebaregulaarne, sälkudega või narmendav.

C – värvus (ingl.k. color). Kas sünnimärgis esineb mitut erinevat värvitooni? Kahtlane sünnimärk sisaldab tihtipeale mitut erinevat värvitooni.

D – dünaamika (ingl.k. dynamics). Kas sünnimärk on ajaga muutunud? Kahtlane sünnimärk muudab värvi, kuju või suurust.

Allikas: Confido

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles