Nartsissistile mõeldes kipub silme ette tulema inimene, kes käitub ülbelt, justkui talle oleks kõik lubatud – seda nimetatakse avalikuks nartsissismiks. Kuid on olemas ka peidetud nartsissism. Ehkki see käitumine on vähem ilmne, võib see olla teistele sama kahjulik.

Ka varjatud nartsissistid ei tunne empaatiat teiste vastu, nad manipuleerivad oma tahtmise saamiseks ja soovivad pidada end kõigist erilisemaks. Erinevalt avalikest nartsissistidest ei pea varjatud nartsissistid end erakordseks oma ilu või intelligentsi, vaid valu ja kannatuste tõttu. Nad arvavad, et nad on teistest tundlikumad ja enamik inimesi ei mõista nende probleeme, rääkis kliiniline psühholoog Craig Malkin. Nad võivad tunduda vaiksed, ärevad või isegi depressioonis.

Oluline on ka teada, et nartsissism on omadus, mida leidub kõigis mingil määral – mõndade joonte teatud valdkonnas väljalöömine ei tähenda kohe isiksusehäiret. Varjatud nartsissism ei ole ametlik diagnoos, kuid seda terminid kasutavad paljud vaimse tervise spetsialistid, et kirjeldada nartsissismi teatavat ilmingut, millega kaasneb palju ärevust, ebakindlust ja neurootilisust.

Kommentaarid
Copy