MÜÜDID ⟩ Mis viirus see HPV tegelikult ikkagi on?

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Terviseamet tuletab meelde, et tütarlastel on võimalik end vaktsineerida inimese papilloomiviiruse ehk HPV vastu. HPV on inimeselt-inimesele leviv viirus, mis nakatab elu jooksul koguni nelja inimest viiest. Teadlikkus viirusest ja selle mõjust on aga madal, mistõttu toome välja levinuimad müüdid.

1. «HPV levib vaid seksuaalvahekorra ajal» – ei levi

Kuigi HPV on üks levinumaid seksuaalsel teel levivaid nakkusi, ei pea HPV-ga nakatumiseks vahekorras olema. Viirus levib lähedase füüsilise kontakti käigus naha- või limaskesta kontakti kaudu, mis tähendab, et lisaks vaginaalsele, anaalsele ja oraalsele seksuaalvahekorrale levib HPV ka näiteks lihtsalt intiimse puudutuse või suudlemise käigus.

2. «Kõik HPV vormid põhjustavad vähki» – ei põhjusta

HPV-l on palju eri tüüpe, ent sugugi mitte kõik neist ei põhjusta vähki. Suur osa inimestest puutub oma elu jooksul mõne HPV tüübiga kokku, ent enamasti suudab organismi immuunsüsteem viiruse mõne kuu või mõne aasta jooksul hävitada. Ka näiteks soolatüükaid seostatakse HPV-ga.

Kui organism ei suuda aga viirusest vabaneda, võivad limaskestadel tekkida rakulised muutused ning areneda pahaloomuline kasvaja ehk vähk. Lisaks emakakaelavähile seostatakse HPV-ga ka päraku-, häbeme-, tupe- ja peenisevähi teket.

3. «HPV-ga nakatunul ilmnevad konkreetsed sümptomid» – ei ilmne

HPV on väga salakaval viirus, sest enamasti sel sümptomid puuduvad ning nakatunu ei saa ise arugi, et tal midagi viga oleks. Kuna vaevused puuduvad, on võimalik probleem avastada ennekõike regulaarse arstliku kontrolli käigus. Näiteks emakakaelavähi tekkele eelnevaid muutuseid saab naistearst tuvastada PAP testiga. Selleks kutsutaksegi naisi regulaarselt sõeluuringule.

4. «Kondoomi kasutades HPV ei levi» – võib levida küll

Kondoomi kasutamine küll vähendab nakatumisohtu, ent ei välista seda täielikult, sest viirus võib olla ka piirkondades, mida kondoomiga ei kata. Samuti tasub meeles pidada, et haigus levib lisaks vahekorrale ka näiteks intiimse puudutuse kaudu.

5. «HPV vaktsiin on tõhus igas vanuses» – ei ole

Kuigi HPV vaktsiini võib teha ka täiskasvanueas, tasub vaktsineerimiskuur läbi teha enne intiimelu alustamist, sest siis on vaktsiin kõige efektiivsem. Pärast seksuaalelu alustamist on inimene tõenäoliselt juba mitmete HPV tüüpidega kokku puutunud ja vaktsiin nende tüüpide eest inimest enam ei kaitse. Seepärast vaktsineeritakse riikliku immuniseerimiskava alusel tasuta 12–14-aastaseid tüdrukuid. Hiljem on vaktsiin kõikidele tasuline (ligi 500 eurot). Vaktsiini kohta leiab infot Terviseameti kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles