Nende lihtsate nippide abil püsib kõht terve päeva jooksul sale

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kas oled avastanud end olukorrast, kus hommikul ärgates on kõht kaunis ja sale, kuid juba mõni tund hiljem see enam nii pole? Postimees Naine toob teieni nipid, kuidas lihtsa vaevaga puhitust ära hoida.

Suurenda järk-järgult kiudainete tarbimist

Kiudained aitavad vältida kõhukinnisust ja puhitust, kuid suurem osa inimesi ei saa neid oma igapäevasest menüüst kätte. Uuringute kohaselt tarbib päevas piisavalt kiudaineid (naised 25 grammi ja mehed 38 grammi) vaid viis protsenti elanikkonnast.

Siiski on oluline meeles pidada, et liigne kiudainete tarbimine või järsk kiudainete tarbimise suurendamine võib põhjustada veelgi rohkem gaase ja puhitust. Kahjulikud mõjud ilmnevad aga alles siis, kui süüa kiudaineid rohkem kui 70 grammi päevas. Seega on parim alustada kiudainete tarbimist rahulikult ja suurendada mõne nädala jooksul, et keha saaks toitumismuudatusega kohaneda.

Asenda karastusjoogid veega

Karboniseeritud joogid sisaldavad gaase, mis võivad maos kuhjuda. Süsinikdioksiid, mis muudab limonaadi ja teised karastusjoogid kihisevaks, võib põhjustada gaase ja puhitust ka maos. Samuti võivad seda tekitada toidus sisalduvad suhkrud või kunstlikud magusained. Vee joomine kõrvaldab need probleemid ja aitab ravida ka kõhukinnisust.

Väldi närimiskummi

Nätsus sisalduvad suhkrualkoholid võivad mõnedel inimestel kõhu punni ajada. Õhu neelamine närimise ajal võib samuti põhjustada puhitust ja gaasivalusid. Arstid soovitavad hingeõhu värskendamiseks kasutada hoopis ingverit või piparmünti.

Vähenda soola tarbimist

Liigne naatriumi kogus hoiab kehas vett kinni. See võib põhjustada kõhus ja teistes kehapiirkondades, näiteks kätes ja jalgades, paistes ja punnis tunnet.

Kui nendest nõuannetest jäi väheks, tasub mõelda probiootiliste bakterite peale. Nende võtmisel peaks puhitus igal juhul taanduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles