PARFÜÜMIST VAIPADENI ⟩ Süütud igapäevaesemed, mis mõjuvad kopsudele laastavalt

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Peaaegu igaüks teab, et suitsetamine kahjustab tugevalt kopse, kuid tuleb välja, et ka tavalised igapäevaesemed võivad nende seisukorda märkimisväärselt halvendada. Toome teieni mõned ootamatud kurja juured.

Jahu

Üllataval kombel võib nisujahu kopsudele halvasti mõjuda. Seda eelkõige jahutolmu tõttu, mis võib põhjustada pagari astmat. Seda haigust seostatakse eeskätt nisujahuga, kuid vähesemal määral ka teiste jahudega. Jahutolmu märkamatult allaneelamine võib põhjustada allergilist reaktsiooni, seega tuleks tagada küpsetamise ajaks hea ventilatsioon.

Prussakad

Kuigi prussakad ei tekita ka muidu kelleski vaimustust, võivad nad lisaks soodustada astmat. Putukad sisaldavad astmat põhjustavat allergeeni, kuid see pole veel kõik. Allergeeni saamiseks ei pea prussakaga kokku puutuma – see levib õhus ja langeb seejärel tolmu või vaiba peale.

Ilutulestik

Ilutulestiku eredad värvid on saadud, kasutades mürgiseid metallisoolasid, näiteks titaani, vaske ja strontsiumi. Mis puutub ilutulestiku iseloomulikku lõhna, siis selle tekitavad lenduvad orgaanilised ühendid, mis ei ole kopsudele samuti kasulikud. Õnneks ei puutu enamik inimesi ilutulestikuga lähedalt kokku.

Vaibad

Vaibad võivad talletada lisaks tolmule mitmeid allergeene ja mikroorganisme. Seda tasuks eriti tähele panna inimestel, kes põevad astmat või muid hingamisprobleeme. Vaibal liikumine paneb allergeenid õhku levima, mis võib vallandada allergilisi reaktsioone. Vaipu pole nii lihtne puhastada kui põrandat, kuid seda tuleks kahjulike allergeenide vältimiseks aeg-ajalt siiski teha.

Lõhnad

Olenemata sellest, kas tegu on endale peale pihustatava parfüümiga või kodulõhnaga, võib lõhnas leiduda ohtlikke kemikaale. Näiteks võib kopse ärritada lõhnaainete valmistamiseks kasutatav kemikaal dietüülftalaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles