NAISTEJUTUD ⟩ «Ma pole mitte kunagi nii paks olnud kui dieeti pidades!»

Uskumatu, aga need kaks habrast 50-kilost kaunitari on ka kõvasti kogukamad olnud. Siis, kui dieeti pidasid! Foto: Erlend Štaub
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Miks on nii, et kui hakkad dieeti pidama, lähed paksemaks kui alguses olidki? Tõsi küll - ajutiselt võid ka palju alla võtta, kuid paari kuu või hiljemalt aasta möödudes on kaotatud kilod tagasi ja intressidega. Miks keha meile vastu võitleb? Kuidas see nõiaring toimib?

Ja samal ajal on mõni teine sale ilma, et üldse eriti vaeva näeks või millestki loobuma peaks. Just selle saladuse me teile avaldamegi. 

Hakatuseks tuleb ausalt otsa vaadata oma ootustele - me oleme kõik erinevad ja samuti meie kehad. Viska heaga peast kõike ebatervislikud ja ebaloomulikud ideaalid. Meile näidatakse palju kehakujusid, mida loomulikul teel ei saavuta. See on võimatu! Sageli teostatav vaid üliradikaalse toitumishäire ja kirurgilise sekkumise koosmõjul.

Võta sihiks hoopis kõige seksikam keha. Milline see on? Normaalne, terve, sinule endale sobivas suuruses kehakuju, milles on mõnus elada, kerge tegutseda, hea olla.

«Ilus keha on selline, milles inimene tunneb end hästi.» Nii lihtsalt on see ära öeldud raamatus Sina. Oma kogemusi jagavad Helina Eha ja Cadrin Lokotar, raamatu «SINA» autorid.

Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha
Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha Foto: Cadrin Lokotar

Helinat ja Cadrinit tasub kuulata. Nad on iseenda kehal ja nahal järele proovinud, mis töötab ja mis kohe üldse ei tööta. Helina kaalub täna 168cm kasvu juures 55kg ning Cadrin kõigest 50kg, tema on ka veidi lühem. Kuid mõlemad on läbi teinud eluperioodi, kus nad pidasid dieeti ja olid kohe märksa kogukamad.

Helina lugu

«Ma pole mitte kunagi nii paks olnud kui dieeti pidades,» teatab Helina. «Olin kõige suurem just siis, tervelt 13 kilo raskem kui praegu». Helina läks välismaale õppima ning kilod hakkasid mühinal lisanduma. Naine uskus, et võti peab olema söögis ja asus dieeti pidama. «Mu menüüs oli porgandisalat ananassiga ja kapsas,» meenutab naine. «Ja ma pole elus niimoodi jooksnud! Ma jooksin ikka igal õhtul pea kümme kilomeetrit.»

Ja mis tea arvate, kas kapsas + porgand + 10 km jooksu iga päev tegi naise saledaks? «Absoluutselt mitte,» ütleb Helina. «Mitte midagi ei muutunud! Kilod isegi veel lisandusid ka sel ajal. Ma mõtlesin, et see ei ole lihtsalt reaalne!» Aga oli. Sest tol ajal ei teandud naine veel, et inimene on liiga keeruline tervik, et selle peal saaks toimida niivõrd lihtlabane valem vähem kaloreid + rohkem liikumist = kindla peale kergem keha. Mõnel, tõsi küll, töötab. Lühiajaliselt. Enamikul ei tööta.

Loe ka seda: Marju Karin: «Ärge muutke ennast odavamaks kui tegelikult olete!» 

Raamat «SINA - Särav Ilus Naine Alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar.
Raamat «SINA - Särav Ilus Naine Alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar. Foto: Erlend Štaub

Cadrini lugu

Cadrini lugu oli mõneti erinev, mõneti aga väga sarnane. «Läksin Londonisse ja seal soovid ju oma parimas vormis olla, aga nii palju pole ma kunagi kaalunud kui seal.» Ehkki Cadrin treenis nagu hull - pidevalt leiti ta kooli suusatrenažööri pealt kaloreid põletamast. Ja söök? «Söömisest ma püüdsin ülde hoiduda.» Kas aitas? Risti vastupidid - pinge ja stress oma kehakaalu pärast aina kasvas ja kehakaal koos sellega.

«Iga päev kaks tundi vehkisin seal,» tunnistab naine. «Mõtlesin, et no nüüd ikka need kilod maha lähevad!» Aga ei läinud. Söömise vältimine andis täpselt vastupidise tulemuse kui naine lootis. Valus tõehetk oli vanaema külaskäik Londonisse - Cadrin oli sedavõrd palju kosunud, et ta ei tundnud teda äragi. Täpset lisakilode kogust Cardin ise ei mäleta. «Mina mäletan, sa olid ikka täitsa notsu,» ülteb õde Helina sõbralikult tögades.

«Aga teate - rasv ei kaalu nii palju kui lihas,» teab Cadrin nüüd. «Võid väga palju juurde võtta, mis kaalunumbrites polegi eriti palju.»

Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha
Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha Foto: Cadrin Lokotar

Kus me siis vea teeme?

Me hakkame rapsima ilma, et üldse püüaks aru saada, miks keha kaalu koguma hakkas. Põhjuseid on erinevaid, aga tulemuse annab põhjuse kõrvaldamine, mitte tagajärgedega võitlemine. Levinuim kaalutõusu võimendaja või isegi peamine põhjus on stress. «Üle ega ümber ei saa sellest - stress, stress, stress,» kinnitab ka Cadrin.

Kogenud kaalukirurg dr. Ilmar Kaur toob ülekaalu põhjustena välja järgneva: 

«Krooniline stress on oluline rasvumist soodustav tegur. Kümnest üks inimene võtab stressi tagajärjel alla, kuid üheksa võtab juurde. Stressihormoon kortisool on kehakaalu tõstva toimega, ka sama hormooni sünteetilised versioonid ravimites. Neid ravimeid kasutatakse paljude autoimmuunsete haiguste ravis. Kaalu tõstavad ka mitmed psüühikahäirete ravis kasutatavad ravimid: antidepressandid, skisofreenia ja ärevushäirete ravimid.

Laias laastus panevad kehakaalu paika geneetika, keskkond ja käitumine. Geene meil suurt võimalust muuta pole ning umbes pool kehakaalust on vanemate poolt määratud. Kuid geenid on nagu kaardid: hea mängija võib ka keskpäraste kaartidega võita. Ja vastupidi, ükskõik kui head kaardid saab maha mängida.»

Loe ka seda: Ülekaalulised söövad sageli väga eeskujulikult! Probleem peitub hoopis muus

Vähem süües juhtub....

Paljud usuvad jäika seost söögi ja kehakaalu vahel. Soovides kaaluda vähem loobutakse söögist. Aga mida keha selle peale teeb? «Keha läheb täielikult stressi ja hakkab koguma, sest ta ei tea, millal ta uuesti saab,» teab Cadrin. «See on täiesti kindlalt minu enese peal testitud ja proovitud. Isegi mu hilisemas elus olen seda näinud - jättes söögikordi vahele võtad juurde. Kui tahad vältida sööki ja hakkad liialt suutäisi lugema, võtad juurde.»

Loe ka seda: «Aga siis tuli mu ellu armastus ja sain aru, millest kõigest olen puudust tundnud!»

Mida siis teha? 

Esiteks - stress maha. Leia stressiallikad ja püüa need neutraliseerida. Samal ajal lisa ellu teadlikult tasakaalu loovaid allikaid.

Teiseks - hakka sööma! Kuid vali teadlikult, mis kehale hea ning et kõik toitained oleksid tagatud. Söögikordade rütm peab sobima inimese elustiiliga ja mis sobib ühele, ei pruugi sobida teisele. Leia see, mis stabiilselt ja pikaajaliselt sobib sulle! Kui keha regulaarselt toitu ei saa, hakkab ta talletama. 

Kolmandaks - leia liikumine, mida naudid. Kui treenid selleks, et end karistada või kaloreid surnuks vehkida, siis tekitad kehale vaid stressi juurde. Leia liikumine, mis võtab stressi maha. Midagi sellist, mida sooviksid pikemat aega ja regulaarselt teha. Aga jaa - ilma liikumiseta tõesti ei saa.

Ja viimaks - ole endaga rahul kohe. Rahulolu on esimene samm heaolu teel. Keha laseb heaolus stressi minna ning ühes sellega ka kilod, mida sa tegelikult ei vaja.

Raamat «SINA - Särav Ilus Naine Alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar.
Raamat «SINA - Särav Ilus Naine Alati». Raamatu autorid Helina Eha ja Cadrin Lokotar. Foto: Erlend Štaub

«Minu jaoks on võti ikkai tasakaal,» ütleb Helina. «Tasakaal kõiges». Tundub hoomamatult suur, lai ja kõike hõlmav teema. Tegelikult ei ole. Helina ja Cadrin võtavad tasakaalu kokku nii. Hoidu kaldumast äärmustesse ja leia tasakaal oluliste teemade vahel elus:

  • andmine ja vastuvõtmine
  • karjäär ja pereelu
  • töö ja puhkus
  • vaimne ja füüsiline olek
  • toimumine ja liikumine

Kõige targem on võtta need vaatluse alla ükshaaval. Kui midagi on elus ülemäära, siis midagi muud olulist selle arvelt ei mahu. Tasakaalutus elus pole võimalik olla ei terve, õnnelik ega heas vormsi. Või kui ongi, siis vaid lühiajaliselt. Miski ei jää püsima tasakaalust väljas. Ka see kui lühiajaliselt ülivähe sööme ja väga väikese kaalu saavutame soovib tagasi liikuda tasakaalu - kehakuju juurde, mis sobib meie elustiiliga.

Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha
Naistejutud. Kristinka külalised on Cadrin Lokotar ja Helina Eha Foto: Cadrin Lokotar

Kallid Naistejuttude kuulajad - see LISAEPISOOD oli teile kingituseks! Loodame, et leiate sellest osast vastuse suurimale saladusele: Kuidas olla sale ilma dieeti pidamata? Kui soovid kõike detailsemalt teada, siis kuula ära kogu osa Cadrini ja Helinaga ning loe lähemalt raamatust «SINA. Särav Ilus Naine Alati». Üks on igatahes kindel - kui asuda end näljutama ja hullumeelselt treenima, siis on kõik, mida sellega saavutad, on stressis ja tasakaalutu elu ning õnnetu keha. 

Sulle meeldis? Kõik «Naistejuttude» 274 osa leiad siit!

Ühine meiega Facebookis, Instagramis ja Spotifys ning iga laupäev kell 11 portaalis Postimees Naine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles