TÕELINE IME ⟩ Kolmekümnendates paarile sündisid 30-aastased kaksikud

Naine
Copy
Pisikesed kaksikud olid juba sündides maailmarekordi omanikud.
Pisikesed kaksikud olid juba sündides maailmarekordi omanikud. Foto: Kuvatõmmis Youtube’i videost / TODAY

Ameerika Ühendriikides püstitati 31. oktoobril uus rekord: paarile sündisid kaksikud enam kui 30 aastat tagasi külmutatud embrüotest. Arvatakse, et tegu on aegade jooksul kõige kauem külmas seisnud embrüotega, kes olid sündides hea tervise juures ja jäid elama.

Oregonist pärit nelja lapse ema Rachel Ridgeway sünnitas 31. oktoobril kaksikud. Laste embrüod olid huvitaval kombel vanematega pea sama vanad – neid säilitati alates 1992. aasta 22. aprillist vedelas lämmastikus umbes -196 kraadi juures.

Lydia Ann ja Timothy Ronald Ridgeway püstitasid tõenäoliselt uue rekordi, teatas religioosse taustaga doonoriorganisatsioon National Embryo Donation Center. Nad on aidanud ilmale tuua enam kui 1200 imikut annetatud embrüotest. NEDC eelmine rekordiomanik Molly Gibson sündis 2020. aastal ligi 27 aastat külmutatud embrüost.

Sageli kardetakse, et mida kauem embrüo külmas on olnud, seda väiksem on tõenäosus, et ta jääb ellu. Kliiniku arstid loodavad, et imetlusväärne juhtum julgustab ka teisi embrüote adopteerimisele mõtlema.

Kaksikud embrüod loodi anonüümsele abielupaarile, kasutades IVF-i. Mees oli 50. eluaastates ja tugines 34-aastasele munarakudoonorile. Neid hoiti USA läänerannikul asuvas viljakuslaboris kuni 2007. aastani, mil paar annetas need Tennessee osariigis Knoxville'is asuvale NEDC-le, et teine ​​paar saaks neid kasutada. NEDC partnerkliiniku Southeastern Fertility embrüoloogid viisid seejärel selle aasta alguses läbi sulatamise ja emakasse siirdamise.

Vastsündinud kaksikud on esimesed lapsed Ridgeway'de perekonnas, kes on saadud IVF-i ja doonori kaudu. «Olin viieaastane, kui jumal Lydiale ja Timothyle elu andis, ja sellest ajast alates on ta seda elu hoidnud,» rääkis laste isa Philip Ridgeway. «Mõnes mõttes on nad meie vanimad lapsed, kuigi nad on meie väikseimad lapsed. Selles on midagi hämmastavat.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles