ESIMENE ADVENT Kingipaanika algab – siit saab selle vastu rohtu!

Mida kinkida ja mida mitte kinkida? Foto: Shutterstock
Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy

Sel nädalalõpul algab esimese advendiga pidulik jõuluaeg. Kuid selle ilusa ja helge aja juurde, mis peaks olema iseendasse vaatamiseks ja lähedaste märkamiseks, kuulub juba palju aastaid pöörane kingipaanika. Stress. Surve. Hirm läbi kukkuda. Hirm teha kingitus, mis saajale ei meeldi. Hirm kedagi sootuks unustada. Kogu see negatiivsete tunnete koorem surub meid nii maadligi ja kurnab ära, et rõõmustamiseks ei jää tihti enam üldse jaksu. Lahendus on muuta täielikult oma suhtumist kinkimiskohustusse.

Kriminaalne kola

Hea kingituse tegemise muudab keeruliseks tõik, et tassime oma suva järgi inimese koju ja ellu asja, teadmata, kas ta seda üldse soovib ja vajab. Asi, mida ei oodatud, muutub aga saajale silmapilk koormaks. Seda teades võiks täielikult ja otsustavalt jätta ostmata kõik suvalised kingitused. Jõululinad, karud, vaasikesed, kõikvõimaliku kila-kola.

Uskuge – veel üks karu võib olla armas, aga kas seda on ikka vaja...
Uskuge – veel üks karu võib olla armas, aga kas seda on ikka vaja... Foto: Shutterstock

Olen ise küll ja küll naeratuse nupust ette kruvinud, kui kingipakist järjekordne mõttetu asi lagedale tuleb. See rändab rändkingituste kappi. Vahel leidub mõni, kes minu jaoks liigset asja päriselt soovib. Kuid on hunnik asju, mida keegi ei taha – noogutavad jõuluvanad, savist põdrad, sünteetilised jõulusokid, milles jalad higistama hakkavad... seda loetelu saaks jätkata lõputult. Mis oleks, kui lepime kokku ja lõpetame kola kinkimise lihtsalt ära?

Küünlaid võib alati kinkida. Loovad meeleolu, samas kuluvad ära – midagi koju vedelema ei jää.
Küünlaid võib alati kinkida. Loovad meeleolu, samas kuluvad ära – midagi koju vedelema ei jää. Foto: Shutterstock

Kingi ilusaid hetki

On terve hulk asju, mida on alati hea kinkida: küünlad, vannipallid, raamatud, midagi maitsvat saaja maitse järgi, väärt veinid. Valem on lihtne – mõtle, mida saaja sinu kingitusega teeb.

Heade kingituste nimekiri, mis kunagi alt ei vea:

  1. Küünlad. Eriti hea aroomiga ning kauni disainiga. See on tõeline elamus, proovi!
  2. Raamatud. Vahet pole, et suur osa elust on digitaalne. Kaunis raamat kallilt inimestelt koos pühendusega ning teemal, mis inimest kõnetab – see on väärtus kogu eluks.
  3. Midagi maitsvat. Üha enam terviseteadlikke inimesi loobub küll magusast, aga asja mõte polegi suhkru üledoos, vaid naudingu jagamine. See võib olla ka midagi imemaitsvat ja soolast, omatehtud moos või purk seeni – sel aastal on seened kulla hinnaga!
  4. Vannitoas nautimiseks. Igasugused hea lõhnaga vannipallid, kehakreemid, koorijad, seebid... Vanniasjad on kasutamiseks – võid olla kindel, et sinu kink ei jää riiulile tolmu koguma, vaid läheb kasutusse. Näohooldustooteid kinkida on riskantsem, selles asjus on inimesed tundlikud ja eelistused väga konkreetsed.
  5. Magamistoas nautimiseks. Näiteks Amare Luna kookosõli – imeasi voodinaudingute suurendamiseks või niisama massaažiks.
  6. Ühine elamus. Kingi kallimale, sõbrale, emale või isale ühine õhtusöök või nädalalõpp. Kõige hinnalisem kingitus, mida saad teha – annad oma aega ning elamuse, mis jääb kauaks meelde.

Kui kinki saab tarbida ja mingit risu saaja koju vedelema ei jää, on valik muretu. Kui asi jääb koju, peab see haakuma inimese huvidega ja tooma talle häid elamusi.

Hea kingitus on miski, mis teeb inimesele rõõmu. Kingi mõni elamus – saada ta näiteks spaasse lõõgastuma. Pildil Elamus Spa
Hea kingitus on miski, mis teeb inimesele rõõmu. Kingi mõni elamus – saada ta näiteks spaasse lõõgastuma. Pildil Elamus Spa Foto: Raul Mee/Mollusk Media

Kingi elamusi

Aina enam võidab poolehoidu hoiak, et ei kingita asju, vaid elamusi. Saada kallis sõber spaasse lõõgastuma või mõnda kultuurielamust nautima. Kupata ta kasvõi kinno – pikk ja pime talv on ometigi parim aeg, kui suurel ekraanil lahti rulluvatele seiklustele kaasa elada. Lähedasele võib kinkida ühise nädalavahetuse või reisi. Romantiline nädalalõpp endale ja kallimale võib olla parim kink üldse, mida meenutate tuliselt veel kümme aastat hiljemgi. Väga hea mõte on kinkida iseenda aega ja seltskonda – läheme koos. On endal tore ja saajal sada korda toredam.

Otsus mitte kinke teha võib ka kalliks maksma minna. Mõtle asja tähendusele.
Otsus mitte kinke teha võib ka kalliks maksma minna. Mõtle asja tähendusele. Foto: Shutterstock

Ära kingi üldse

Suhtumine, et kinke ei tasu üldse teha, muutub aina populaarsemaks. Eriti kui pere või paar on kaua koos olnud ja kõik head kingiideed juba käiku lastud. Kuid siis tuleks silmas pidada kõige tähtsamat – mis on kinkimise mõte? Teise märkamine, väärtustamine, meeles pidamine ja rõhutamine, kui kallis ta sulle on. Kui teed seda kõike mõnel muul viisil, pole asjad peamised. Kui aga kingitusele käega lüües jätad kaaslased ilma ka hellusest, märkamisest ja väärtustamisest, on asi täielikult jama. See on iseka, laisa ja hoolimatu inimese valik. Miks peaks kaaslane «vana diivanina» su kõrval püsima, kui sa isegi kord aastas teda märgata ei viitsi? Vahel on parim lahendus jätta asjad ära, aga leppida siiski kokku, milles kingitus väljendub, et inimene tunneks ennast armastatuna.

Lastel on kinkidega omamoodi seos. Ja las olla!
Lastel on kinkidega omamoodi seos. Ja las olla! Foto: Shutterstock

Lastel on oma loogika

Kõik see eelnev kehtib suurte inimeste puhul. Lapsed on olemuselt lihtsamad – neile on tarbimisühiskonna «reeglid» nooremas eas nii kõvasti kõvakettale söövitatud, et kingitustest ilma jäämist nad ei mõista. Siiski tuleb lisaks jagamisele alati arendada lapse tänulikkust. Küll ja küll on pisikesi kodanikke, kes suure kingihunniku otsas nutavad või jonnivad, sest üks soovitud asi on valet värvi. Ahnus on lämmatanud loomuliku tänulikkuse, aga see ei anna põhjust lapse süüdistamiseks, vaid peeglisse vaatamiseks – oled sa talle üldse tänulikkust ja kingituste väärtust selgitanud? Kas ta teab üldse, et jõuluvana kingisalv ei ole põhjatu kaev, kust võta, mida tahad, ja nii palju, kui tahad? Siin on mitu asja, mida valesti tehes maksame kõrget hinda. Kuid lapsed ootavad kingitusi ja kuni nad neid ootavad, võiksid nad neid ka saada. Vanuse, huvide ja unistuste järgi, aga väike terve mõistuse filter tasub alati ebaküpsetele soovidele vahele panna.

Parem vähem asju ja südamest – siis on nende väärtus ja tähendus ka saajale suurem.
Parem vähem asju ja südamest – siis on nende väärtus ja tähendus ka saajale suurem. Foto: Shutterstock
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles