99-aastaselt suri maailma vanim algkooliõpilane: «Ilma hariduseta pole naisel ega kanal vahet»

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Priscilla Sitienei
Priscilla Sitienei Foto: MONICAH MWANGI/REUTERS/Scanpix

99-aastase Priscilla Sitienei lapselaps kinnitas BBC-le, et maailma vanimaks algkooliõpilaseks peetud naine suri rahulikult oma kodus. 

Sitienei astus 2010. aastal põhikooli ja käis tundides koos oma lapselapselapselastega. Naine õppis lugema ja kirjutama ning tema lemmikaineteks olid loodusõpetus, kristlik religiooniõpetus ja matemaatika. Sitienei õpetajate sõnul oli ta tunnis alati tähelepanelik, töötas hoolega kaasa ja oli väga heade hinnetega. «Tahtsin olla eeskujuks naistele üle maailma, kes koolis ei käi. Ilma hariduseta pole vahet naisel ega kanadel,» ütles ta.

99-aastane Sitienei suri oma kodus pereliikmete keskel. Tema tervis oli halvenenud pärast eelmise nädala kolmapäevast koolipäeva. Naisel oli parasjagu käsil koos 12-aastaste klassikaaslastega lõpueksamiteks valmistumine, mis pidid algama järgmisel nädalal. 

Ta kasvas üles Briti okupeeritud Keenias ja elas üle oma riigi võitluse iseseisvuse eest. Enne kooli astumist töötas naine üle 65 aasta ämmaemandana. Kohalikud kutsusid teda Gogoks, mis tähendab Keenia hõimu kalenjini keeles vanaema. Naise elust tehti prantsuse film nimega «Gogo», mis andis talle võimaluse külastada Prantsusmaad ja kohtuda muuhulgas presidendiproua Brigitte Macroniga. «Tema soov ja tahe õppida elab edasi,» kirjutas filmi stsenarist Patrick Pessis sotsiaalmeedias ilmunud järelhüüdes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles