ŠOKEERIV STATISTIKA ⟩ Miljardit noort ähvardab kuulmiskaotus (2)

Naine
Copy
Kuulmiskaotusele on vastuvõtlikumad need noored, kes kuulavad muusikat soovituslikust valjema helitugevusega.
Kuulmiskaotusele on vastuvõtlikumad need noored, kes kuulavad muusikat soovituslikust valjema helitugevusega. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on praegu maailmas rohkem kui 430 miljonil inimesel kuulmislangus. Üha rohkem jõuab kuulmisvaegus ka noorte sekka, kes kasutavad kõrvaklappe ja külastavad kontserte.

Hiljutised uuringud näitavad, et 24 protsenti 12–34-aastastest üle kogu maailma kuulab muusikat isiklikes seadmetes liiga valjult ja külastab kõrge müratasemega kohti. Nende seas on ka miljard teismelist, keda ohustab otsene kuulmiskaotus. Ajakiri BMJ Global Health, kus uuringu tulemused avalikustati, paneb noortele südamele kuulata muusikat turvalise helitugevusega.

«Korduvad või isegi üksikud ebaturvalised kuulamised võivad põhjustada kuulmissüsteemi füsioloogilisi kahjustusi, mis avalduvad mööduva või püsiva tinnitusena ja/või kuulmismuutusena,» on öelnud teadlased. Ebaturvalisest kuulamisest tulenevad kahjustused võivad elu jooksul süveneda ja varasemalt elus müraga kokkupuutumine võib muuta inimesed vanemaks saades kuulmiskaotusele vastuvõtlikumaks.

Ameerika Ühendriikide Lõuna-Carolina ülikooli teadlased analüüsisid tulemuste saamiseks 33 uuringut, milles osales veidi üle 19 tuhande inimese. Teadlaste sõnul puutusid 23 protsenti uuritud täiskasvanutest ja 27 alaealistest kokku liigse müraga isiklikes kuulamisseadmetes.

Samuti kujutavad endast ohtu valju müratasemega avalikud kohad, näiteks baarid ja klubid, millega puutub kokku 48 protsenti 12-34 aastastest inimestest. Nende arvude põhjal arvavad teadlased, et kuulmiskaotus võib tekkida lausa 1,35 miljardil teismelisel ja noorel täiskasvanul.

Uuringutest järeldati, et ülemaailmselt tuleb rakendada ohututele kuulamisharjumustele keskendunud poliitikat, et ennetada kuulmiskaotust.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles