MÕNELE AJUTINE, MÕNELE PÄRISKODU ⟩ Lennujaam – ulualune passikaotajaile ja kodutuile

Inna-Katrin Hein
Copy
Tagasi Tallinna saabus Roman Trofimov lõpuks 9. juulil 2020, kui oli pidanud veetma üle saja päeva Manila lennujaamas.
Tagasi Tallinna saabus Roman Trofimov lõpuks 9. juulil 2020, kui oli pidanud veetma üle saja päeva Manila lennujaamas. Foto: Raul Mee

Kui mõned reisijad võivad broneerida lende, mis nõuavad lennujaamas ööbimist, jäävad teised sinna lennukile hilinemise, tühistatud lendude või halva ilma pärast, lisaks on neid, kes märkamatult leiavad end olukorras, kus peavad olema terminalis pikka aega. Eriti siis, kui dokumendid on kadunud ja riik, kus lennujaam asub, ei taha sellistest inimestest midagi kuulda.

Viimaste hulka kuulub iraanlane Mehran Karimi Nasseri, kes elas Pariisi Charles de Gaulle’i lennujaamas 18 aastat ja andis inspiratsiooni filmile «Terminal» Tom Hanksiga peaosas. Iraani põgenik Nasseri oli 1988. aastal Belgia ja Prantsusmaa kaudu teel Suurbritanniasse, kui kaotas dokumendid, mis kinnitasid tema pagulasseisundit. Ilma nendeta ei pääsenud ta Suurbritanniasse suunduva lennuki pardale. Samuti ei lubatud tal Pariisi lennujaamast lahkuda ja Prantsusmaale siseneda. Peagi sai temast rahvusvaheline «kuum kartul», kuna tema juhtumit põrgatasid Inglismaa, Prantsusmaa ja Belgia ametnikud edasi-tagasi.

Ühel hetkel pakkusid Prantsuse võimud talle luba Prantsusmaal elamiseks, kuid Nasseri lükkas pakkumise tagasi, väidetavalt seetõttu, et tahtis jõuda oma algsesse sihtkohta Inglismaale. Ja nii ta elaski Charles de Gaulle’i lennujaamas. Ta lahkus lennujaamast 2006. aastal, kui vajas tervise halvenemise tõttu haiglaravi, kuid läks ikka tagasi. Nasseri suri 12. novembril 2022 samas lennujaamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles