#MeToo lugu julmalt väärkoheldud naistest lõikab sügavalt hinge

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Naised räägivad film toob vaatajate ette suletud kogukonna naiste julma väärkohtlemise.
Naised räägivad film toob vaatajate ette suletud kogukonna naiste julma väärkohtlemise. Foto: Capital Pictures / Scanpix

Milliseks kujuneb naiste elu eraldatud kristlikus kogukonnas, kus otsuseid langetavad mehed, sest mehed teavad alati, mis on õige ning naisele parim? «Naised räägivad» on valusalt hinge lõikav film, mille julm ja halastamatu sündmustik pole sugugi nii kaugel sellest elust, mida meie siin elame.

Kõik teed hukatusse on sillutatud heade kavatsustega. Paraku see, mida inimestele müüakse ja lubatakse, ei ole kunagi kogu tõde sellest, mida ilusate sõnade varjus tegelikult korda saadetakse. Inimesed lasevad end eksitada, kuna ei näe, kuhu üks või teine hoiak, uskumus või väärtushinnang välja viib. Filmis on meil imeline võimalus seda kontrastselt ja selgelt näha. Teed nii, juhtub nii. Lepid väikese varba peale astumisega, järgneb grammhaaval aina julmem vägivald ning see saab välja viia vaid ühte kohta. Elu, keskkond ja aeg võivad olla erinevad, kuid mustrid ning inimesed on sarnased.

Sarah Polley, filmi autor. 2022. aasta USA filmi «Naised räägivad» («Women Talking») saab näha PÖFFil.
Sarah Polley, filmi autor. 2022. aasta USA filmi «Naised räägivad» («Women Talking») saab näha PÖFFil. Foto: Loredana Sangiuliano/Shutterstock

Sarah Polley film «Naised räägivad» on mõjuvõimas lugu, mis on juba pälvinud mitu nominatsiooni ja filmifestivalide auhinda. Polley sisenes filmimaailma väga noorena, alustades näitlejana. Kuid ambitsiooni jätkus tal enamakski ja tekkis soov oma ideid ise juhtida. Sarah Polley on tänaseks korduvalt ja säravalt tõestanud end tundliku ning originaalse filmiloojana. Lavastajana suudab ta ka kõige valusamad ning raskemad teemad ekraanile tuua peenetundeliselt ja suure empaatiavõimega.

Selgelt on tajuda, et #MeToo liikumine pole filmitegijast jälgi jätmata mööda läinud. Julges ja otseteed südamesse minevas filmis «Naised räägivad» annab Polley hääle naistele, keda pole kuulatud. Nende õiglust otsiv, aga õrn hääl oli tänaseni summutatud nende suletud ja kitsas maailmas.

Apollo Naistekas «Naised räägivad»17. novembril Tallinnas, Solarise Apollo18. novembril Tartus, Lõuna Keskuse Apollo
Apollo Naistekas «Naised räägivad»17. novembril Tallinnas, Solarise Apollo18. novembril Tartus, Lõuna Keskuse Apollo Foto: PÖFF

PÖFFil linastub väärtfilm «Naised räägivad» koos Apollo Naisteka ja Postimees Naisega.

Armsad sõbrad – kuna tegu on erakordse ja olulise filmiga, toimub linastusega koos ka pidu Apollo Naistekas ühes auhindade ja sooja vastuvõtuga.

Tallinna Apollo Naistekas toimub 17. novembril 20:15 Solarise Apollos.

Tartu Apollo Naistekas toimub 18. novembril 17:30 Lõunakeskuse Apollos.

2022. aasta USA filmi «Naised räägivad» («Women Talking») saab näha PÖFFil.
2022. aasta USA filmi «Naised räägivad» («Women Talking») saab näha PÖFFil. Foto: outnow.ch

Lugu tundub oludelt ebatavaline, kuid ei ole seda sugugi emotsionaalsest küljest. Vaataja siseneb läbi ekraani mennoniitide suletud kogukonda. Seal elatakse endiselt rangeid vanu tavasid austades. Pealtnäha väga usklikult ja kõlbeliselt. Kuid naised selles ühiskonnas kannatavad kogu elu, olles halastamatu, süsteemse, lausa epideemilise vääritikohtlemise ohvrid.

Kõik toimuv on tavaline tõsiasi nende naiste elus. Väljapääsu ei tundu olevat, selg paistab olevat surutud lootusetult vastu seina. Kuid ühel hetkel leiab rühm naisi endas siiski grammikese julgust vastu hakata. Nii julmalt see jätkuda ei saa. Sealt hakkab hargnema paeluv sündmuste ahel.

Filmi «Naised räägivad» üks peaosatäitjaid Claire Foy ja Rooney Mara
Filmi «Naised räägivad» üks peaosatäitjaid Claire Foy ja Rooney Mara Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA/ZUMAPRESS.com / MEGA

Vabadusega harjunud vaataja võib-olla küsib, miks nad ei lahku. Kuid see pole sugugi lihtne valik inimesele, kes on kogu elu kasvanud, tundes vaid ühte, olgugi halastamatut tõde. Naisi allutab ka pähe taotud usk, et mistahes vastuhakk oma mehele, tehku viimane mida iganes, sulgeb tema tee taevariiki. Kas igatsus tõe järele saab olla tugevam kui nende kogukonnas kehtestatud rusikareeglid? Haarav, valus, ehmatav, raputav ja julma selgusega õiget ja valet läbi valgustav vaatamine, mis võiks olla kohustuslik igale naisena sündinud hingele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles