JÄRELVAADATAV ⟩ Isadepäeva konverents «Millal mees on liiga vana?»

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy
9. novembril 2022 toimub isadepäevale pühendatud konverents «Millal mees on liiga vana?»
9. novembril 2022 toimub isadepäevale pühendatud konverents «Millal mees on liiga vana?» Foto: SA Väärtustades Elu

9. novembril toimub Õpetajate Majas isadepäevale pühendatud konverents, mis kannab pealkirja «Millal mees on liiga vana?». Tänavusel isadepäeva konverentsil räägitakse sellest, kas mees on võimeline olema hea isa igas vanuses? Kas lastesaamine muutub mehe jaoks keerulisemaks ka vanuse kasvades? Millises eas on mees oma lastele parim isa? Millist isa laps vajab?

«Täna räägitakse endiselt palju rohkem sellest, millal on naisel parim aeg emaks saada ja kuidas olla hea ema – millest aga räägitakse vähem, on see, kuidas meeste vanus mõjutab isaks olemist või isaks saamist,» ütles pere- ja paarisuhteterapeut ning SA Väärtustades elu juhatuse esimees Kaia Kapsta-Forrester.

«Isaks saamise kogemus erinevas vanuses võib olla väga erinev. Küpsemas eas isaks saades võib mehe nägemus oma rollist lapse kasvamisel ja kasvatamisel olla teistsugune kui nooremana. On väga oluline, et enam kõneletaks ka meeste hirmudest, muredest ja väljakutsetest lapsevanemaks ning meheks olemisel,» lisas Kapsta-Forrester.

«Mees on noor siis, kui ta on kehaliselt virge ja vaimliselt ärgas,» leiab vandeadvokaat Allar Jõks. «See ei tähenda, et pead tegema iga hommik kätekõverdusi ja peapeal seisu. Tuleb mõelda sellele, kuidas olla võimalikult kaua isa oma lastele. Lugesin Statistikaameti teadaannet, et sel aastal on meeste oodatav eluiga 73, tervena elatud eluaastad 54,9. Iga isa tahaks olla oma lapse ülikooli lõpupeol. Mu noorem poeg lõpetab ülikooli 19 aasta pärast. Ta lõpetab siis, kui ma olen 76 ehk rohkem kui eesti mehe keskmine eluiga. See paneb mind iga päev rohkem mõtlema, kuidas saaksin seal olla – see on mu unistus.»

«Naised on sageli kriitilised, sest mehed ei oska olla lastega ja koduseid asju teha. Samal ajal on mehed ja isad sageli suures füüsilise puudutuse puuduses,» rääkis psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu. «Mul on nõuanne emadele: märgake ja tunnustage lapse isa, kallistage teda ja öelge «Aitäh!» selle eest, mis ta teeb, ka siis, kui see pole täiuslik.»

Kaitseliidu ülem Riho Ühtegi arvates «Seda, mis on mehelik, ütleb meile vastassugupool. Mehelik mees on väga subjektiivne hinnang, sest mehelikkuse mõiste on ajastus ja ajas muutuv, lisaks ka vanusega muutuv. Tihti seostatakse mehelikkust sõjardiga, kaitsjaga, sõduriga. Kõige lihtsam soovitus ongi panna vorm selga – see mõjub. Vorm näitab, et tegu on mehega, kes on turvaline ja kes kaitseb,» sõnas Ühtegi.

Rääkides peremudelitest võrdleb Teaduskeskuse AHHAA juhatuse esimees ja teaduse populariseerija Andres Juur neid ettevõtetega. «Igas ettevõttes on juhtkond, nõukogu, töömesilased. Äiad-ämmad, ema-isa on enamasti need, kes nõu annavad. Mõni nõukogu tahab üle pea juhtida, lapselapsi kasvatada – erinevaid nõukogusid on olemas. Aga kes need lapsed siis perekonnas on? On vanemaid, kes käsitlevad lapsi kui kroonijuveele, kes ei tee midagi. On selliseid, kes on tulevased töötajad ja see on kõige mõistlikum. 5aastane on suurepärane koristaja, 7aastane juba on suurepärane kokk. Tahame, et lastest kasvaksid sellised inimesed, kes loovad ise perekonna ja võtavad meid kunagi oma nõukogusse. Nii nagu ettevõtetel on ka perekondadel erinevad mudelid: sihtasutus, mittetulundusühing, osaühing, aktsiaselts. Sihtasutuses näiteks on need, kes selle asutasid ja ka lõpuni välja veavad.»

Konverentsi ajakava:

11.00 – 11.05 Moderaator Hannes Hermaküla avasõnad

11.05 – 11.25 Vandeadvokaat Allar Jõks: «Kuidas on saada isaks erinevas vanuses?»

11.25 – 11.45 Hannes Hermaküla intervjuu Hardi Tiiduse tütre Maria Tiidusega: «Minu eriline suhe isaga»

11.45 – 12.05 Psühholoog ja pereterapeut Karmen Maikalu: «Millist isa laps vajab?»

12.05 – 12.25 Erik Hermaküla intervjueerib Hannes Hermaküla: «Kuidas isaks olemine muutub ajas?»

12.25 – 12.45 Kohvipaus

12.45 – 13.05 Teaduskeskuse AHHAA juhatuse esimees ja teaduse populariseerija Andres Juur: «Mis hoiab isa vaimu värskena?»

13.05 – 13.25 Androloog-uroloog Olev Poolamets: «Millal on mehel «viimane aeg» lapsi saada?»

13.25 – 13.45 Kaitseliidu juht Riho Ühtegi: «Kuidas jääda alati mehelikuks?»

13.45 – 14.45 Paneeldiskussioon «Millal mees on liiga vana?»
Osalevad EELK Usuteaduste Instituudi rektor Ove Sander, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Liidu president Erki Tamm ning kaitseväe peakaplan Ago Lilleorg
Modereerib Hannes Hermaküla

Konverentsi korraldab SA Väärtustades Elu, kelle eestvedamisel toimuvad emadepäeva ja isadepäeva konverentsid regulaarselt alates 2012. aastast. Konverentsi toetab Eesti Kirikute Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles