Grete Paia sõnul pole öine esinemine artisti jaoks inimlik: raske on anda endast maksimum

Raadio Elmar
Copy
Lauljatar Grete Paia.
Lauljatar Grete Paia. Foto: Konstantin Sednev

Tähistamine ning pidudel käimine on novembrist detsembrini aasta lõikes kõrgfaasis. Mitmed korraldajad ning alkoholi kaupmehed on südameasjaks võtnud liikumise, mis soovitab tulihingelistel tähistajatel alustada pidudega ning koosviibimistega mõned tunnid varem. Ikka selleks, et õhtut rohkem teadlikult nautida ning vastutustundlikult seltskonnas viibida. Kampaania «Varem on parem» teemadel jagas muljeid ning seisukohti muusik Grete Paia. 

«Mulle kui esinejale meeldib «Varem on parem» kampaania väga. Siiamaani oli ööklubides tavapärane lavale astumine pool kaks öösel...see ei ole enam inimlik aeg. Artistina tahaks ju endast ikkagi maksimumi anda, kuid peale südaööd keha magab. Selleks, et keha uneajal üles saada, on julm töö ja enesepiitsutamine,» rääkis Grete Paia raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Muusik leiab, et vastutustundliku peokultuuri Eestis juurutamine on igati vajalik ja tervitatav nähtus. «Igal pool mujal maailmas toimuvad kontsertülesastumised õhtuti, ligikaudu kella 22.00 paiku. Kui ka Eestis saaks kasvõi tunnike või poolteist lavale astumise aja varasemaks, aitaks see nii palju,» sõnas ta.

«Teada ju on, et kui lähed lavale kell 01.00 öösel, siis maha saad sealt kella 03.00 ringis. Lisaks sellele, väga harva on esinemised oma kodulinnas. See tähendab, et koju jõuad alles hommikul ligikaudu 06.00. Võib öelda, et kogu su järgmine päev on tuksis. See kurnab organismi märkimisväärselt. Olen alles 27-aastane, kuid taastun öisest esinemisest ja magamatusest lausa paar päeva,» tunnistas Paia murelikult. 

Paia lisas, et artistidel keeruline oma soove ja eelistusi peokorraldajate seas maksma panna. «Me võime küll öelda, et soovime minna lavale varem, kuid siis korraldaja teatab tihti, et klubi ukse taga on veel külastajate järjekord ja mõistlik oleks veidi oodata. Ja see on mingis mõttes arusaadav külastaja seisukohalt - ta tuleb klubisse ka ju artisti kuulama...kahju, kui ta spetsiaalselt kohale tuleb, kuid esinemisest ilma jääb. See tähendab, et kõik osapooled peavad muutuse suunas liikuma,» rääkis ta.

«Eestis on siiani olnud mentaliteet see, et ööklubisse minnakse alles kella 01.00 paiku. Huvitav on muidugi see, et koroonapandeemia ajal nägime, et pidutseda on võimalik ka varem. LIVE esinemistega peod algasid kõik mitu head tundi varem. Mujal maailmas see toimib, et sõpradega minnakse välja kohe peale tööd. Võiks siis ka meil see nii olla,» märkis laulja.

Paia kirjeldas oma vabade nädalavahetuste kogemusi, mil on soovinud ise klubisse tantsima minna. «Kui mul on mõni nädalavahetus vaba ja tahan sõpradega välja minna, siis suur elevus tuleb sisse juba nädala sees. Reaalsus on aga see, et reede õhtul kell 22.00 olen nii väsinud, et ma ei jõuagi südaööni oodata. Lähen lihtsalt varem magama. Kurb on see, et varasel õhtutunnil polegi kusagile tantsima minna,» nentis ta.

«Erapeod on õnneks erand. Seal on alati võimalik varem alustada ja ka meie muusikutena oleme seal varem esinema hakanud. Ma ei taha kindlasti üldistada, kuid kui varem saab lavale, siis ka publik on oluliselt adekvaatsem. Saab rohkem aru, mis laval toimub. Joobeaste käib kellaajaga kindlasti käsikäes. Artistina sa tahad laulda inimestele, kes oskavad hinnata seda, mida sa laval teed,» rääkis Grete Paia raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula Grete Paiaga tehtud intervjuu täispikka versiooni SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles