ETTEVAATUST Kohutavad tagajärjed, mis tabavad klamüüdia ravimata jätmise korral

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Klamüüdia on üks levinumaid suguhaigusi, aga kuna seda võib olla raske avastada, nimetatakse seda sageli vaikseks nakkuseks. Inimesed võivad nädalaid, kuid või isegi aastaid ilma sümptomiteta elada. Kui need siiski ilmnevad, on tavalisimad valulik urineerimine, põletus- või sügelustunne, ebatavaline voolus, valu vahekorra ajal, verejooks menstruatsioonide vahel või pärast seksi ning valu vaagnas või kõhus, meestel munandites.

Kuigi sümptomid ei pruugi ilmneda pikka aega või üldse mitte, põhjustab ravimata klamüüdia tõsiseid tüsistusi. Kui klamüüdia jääb naistel ravimata, võivad bakterid nakatada emakat ja põhjustada vaagnapõletikku. See omakorda kahjustab emakat, munajuhasid, munasarju ja emakakaela ning raske põletik võib nõuda haiglaravi. Samuti suurendab klamüüdia emakavälise raseduse riski ja võib põhjustada munajuhade armistumist või ummistumist, mille tulemuseks on viljatus.

Ravimata klamüüdia võib meestel põhjustada valu ja turset kubemes, millega kaasneb palavik. Klamüüdia võib levida eesnäärmeni, põhjustades palavikku ja külmavärinaid, valu seksuaalvahekorra ajal või pärast seda, alaselja valu ja valulikku urineerimist. Klamüüdia suurendab ka HIV-i haigestumise või selle edasikandumise riski. Õnneks on klamüüdiat lihtne antibiootikumidega ravida, vahendab HealthDigest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles