Öökülmad peagi käes! Kas talvist ja suvist aknapesuvedelikku võib omavahel kokku segada?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!» oli kasulikku juttu autojuhtidele. Sõiduõpetaja Raino Verliin selgitas, kuidas valida lumistes oludes õiget klaasipesuvedelikku ja kui tihti on mõistlik vahetada auto esiklaasil kojamehi.

«Sel nädalal lubas meile juba lörtsi. Seega, hetkel on täiesti õige aeg teha teatud ettevalmistusi ka auto juures. Tõenäoliselt on peagi kohal ka öökülmad. Esimene asi on üle vaadata paagis olev aknapesuvedelik. Uuri, kas see kannatab külmumise temperatuure,» rääkis sõiduõpetaja Raino Verliin. 

Verliin selgitas, kas talvist aknapesuvedelikku võib peale kallata paagis juba sees olevale suvisele aknapesuvedelikule. «Jah, neid võib kokku segada. Ongi paras aeg kangemat kraami sinna sekka valada. Kui paagis on hetkel suvine vedelik ja valame sinna peale miinus kahekümnele temperatuurile mõeldud vedelikku juurde, siis saame külmumistemperatuuriks miinus kümme. Selle me jõuame ära kasutada enne külma talve saabumist,» lisas ta.

«On inimesi, kes ostavad klaasipesuvedelikku hinna järgi. Teiseks, seda on turul peamiselt kahte varianti: etanooli või metanooli põhist. Vahe on selles, et etanooli põhisel on ebameeldiv alkoholi lõhn. See toode on veidi kallim, kuid on ka keskkonnasõbralikum. Kuid haisu tõttu paljud ei taha seda kasutada ja võetakse poelettidelt metanooli põhine vedelik,» märkis sõiduõpetaja.

Verliin juhtis tähelepanu, millal on õige aeg välja vahetada autoklaasi kojamehed. «Kui triip klaasile jääb, siis on juba väga pahasti. Eesti inimesed on väga laisad kojameeste vahetamisel. Teisisõnu, sõidetakse väga palju täiesti nässus kojameestega - samas, need ei taga enam ohutust,» lisas ta.

«Eriti sügisel, mil sajab ja ka asfaldi pealt tuleb igasugust mustust ülesse, kehv kojamees ei tee enam klaasi puhtaks. Kojamees pole enam müstiliselt kallis hinnaklassis, seda võib soetada ka kümne euroga, kallimad on kolmekümne euro ringis. Igaühele peaks midagi sobivat leiduma,» sõnas mees.

Verliin avaldas, kui tihti on mõistlik vahetada auto esiklaasi kojamehi. «Mina teen seda kaks kuni kolm korda aastas kindlasti. Mulle meeldib puhas esiklaas. See on ka ohutuse küsimus,» rääkis ta.

«Ülioluline on ka esiklaasi sisepuhtus. Kui ventilatsioonist laseme õhku esiklaasile, siis mingisugusel kujul tuleb sealt läbi ka tolmu. Seega, ole teadlik, et esiklaasid määrduvad seestpoolt päris kiiresti. Õppesõiduautodel puhastame esiklaasi seest vähemalt üks kord nädalas. Kui esiklaas on seest must ja ka väljast tuleb pori peale - siis pimedal ajal võivad tekkida klaasile vikerkaare efektid. Need halvendavad nähtavust, sa ei näe jalakäijaid ja nii edasi. Kusjuures, parim puhastusvahend on see, millega puhastad kodus peegleid,» soovitas sõiduõpetaja Raino Verliin raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!». 

Kuula intervjuud SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles