EMA-TÜTRE RAHAJUTUD ⟩ Kokkuhoiu ABC: pere jaoks on rahaplaan sama oluline, kui riigile eelarve

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu
Triin Palmipuu ja Mai Palmipuu Foto: Erakogu

Mind on õpetanud raha lugema ja rahaga ümber käima minu ema. Nüüd, kui Euroopas on käimas sõda, on lisaks julgeolekuohtudele kohal ka energiakriis. Hindade tõus on ehmatav igas sektoris. 

Kogu selle segaduse juures on keeruline meeles pidada, et raha ostujõud on tuntavalt langenud ning raha justkui pudiseb pangakaardilt vähemaks. Küsisin nõu oma emalt, kes niikuinii peab kõikidele minu küsimustele vastused ja lahendused leidma. Kuna ka minu sõbrad-tuttavad on harjunud temalt finantsasju pärima, tegime lugude sarja, milles selgitame nii energiahindu ja kuidas selles virvarris enda jaoks soodsamaid otsuseid teha, mida tuleb jälgida enne investeerimisega alustamist ning miks on oluline osata kasutada avalikke andmebaase. 

Miks on vaja teha igakuine eelarve, millest see koosneb ja kuidas seda kõige lihtsam teha oleks? Nõu annab täna ja edaspidi vandeaudiitor Mai Palmipuu. 

Kõige mõistlikum on enda jaoks koostada rahaline plaan. Seda plaani võib nimetada pere eelarveks, tulude ja kulude võrdluseks, rahaasjade planeerimiseks või veel millekski muuks. Plaani sisuks on koostada ülevaade pere edaspidistest rahalistest võimalustest, valikutest ja prioriteetidest.

Pere rahalise plaani koostamise protsessi võib võrrelda riigi eelarve läbirääkimistega. Eesti Vabariigil on kasutada oma kulutuste katteks riigi tulud, milleks on konkreetne raha summa, mis on suures osas teenitud Eesti Vabariigi kodanike poolt makstud maksudest. Vabariigi valitsus jagab raha majandusliku sisu järgi tehtavateks kuludeks, investeeringuteks ja finantseeringuteks. Praeguses majandusolukorras peab arvestama Eesti julgeoleku, energiakriisi, sõjapõgenike ja palju muuga.

Seega, kui valitsus otsustab maksta rohkem töötasu õpetajatele, meditsiinitöötajatele, politseinikele või päästjatele, siis taristutesse investeerimiseks raha lihtsalt ei jätku. Raha ei ole tainas, mis iseenesest paisub.

Samamoodi võiks teha valikuid ka pere rahalise plaani koostamisel. Alustada tuleb sissetulekutest.

See on summa, millest rohkem kulutada ei ole võimalik. Seega raha plaani tähtsamateks osadeks on tulud ja need kulutused, ilma milleta ei saa pere hakkama: näiteks pere liikmete tervis, kodu eest tasutav pangalaen, kommunaalkulud, transport tööle, kooli, lasteaeda jne. Igal perel on esmased kulud erinevad.

Edasi on juba valikute ja prioriteetide küsimused: kas on vaja rohkem talveks jopet või tuleks välja vahetada päevi näinud mobiiltelefon. Kõige ideaalsem on olukord, kui pere eelarvesse on planeeritud ka säästud edaspidisteks ootamatusteks või investeerimiseks.

Väikese Exceli või Google tabeli koostamine, mille alusel saaksid kõik pere liikmed panustada pere rahalise plaani täitmisse, ei tohiks käia üle jõu ühelgi perele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles