Ilmar Raag kampaaniast «1000 kangelast lumes»: idee tuli meieni Ukraina armee poolt (1)

Raadio Elmar
Copy
Ilmar Raag
Ilmar Raag Foto: Madis Veltman

Annetuskampaania «1000 kangelast lumes» käigus kogutakse raha, et aidata Ukraina kangelastel külm talv üle elada, annetus on mõeldud Ukraina sõjaväele talvevarustuse ostmiseks. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis Slava Ukraini nõukogu liige Ilmar Raag. 

Annetatud raha eest korraldavad Slava Ukraini partnerid vormide valmistamise Ukrainas, kus see on odavam.  Valmis vormid viivad Slava Ukraini ja tema partnerid otse rindeüksustele. «Idee tuli meieni Ukraina armee poolt. Põhjuseid on mitmeid. Esiteks - mitte keegi ei arvanud, et algab sõda. Ja teiseks - mitte keegi ei arvanud, et see sõda nii pikalt kestab,» kommenteeris Raag raadio Elmar hommikuprogrammis. 

«Nüüd siis ühtäkki oleme jõudnud olukorda, kus talv juba tuleb ja ilmad on Ukrainas juba praegu kehvad. Ukraina armee on kasvanud kolm korda ja neil pole piisaval hulgal talveriideid,» lisas ta.

Raag kirjeldas võitlejate olusid Ukrainas. «Mõtle, sa pead mitu kuud järjest istuma kusagil väljas, kaevikus või keldris...kõik sõltub sellest, kas su keha peab sellele külmas istumisele vastu. Paneme siis vähemalt tuhat eesliini võitlejat niimoodi riidesse, et nad vähemalt külma tõttu ei heituks,» märkis mees.

«Talvine välivorm tähendab rohkem, kui lihtsalt sokid. Oleme aru saanud, et lisaks kõigele me üritame siinkohal ka natuke Ukraina majandust toetada. Vormid õmmeldakse Ukrainas, kuid meie vaatame üle kvaliteedi ja viime eesliinile kohale,» sõnas ta.

Raag lisas, millised esemed kuuluvad talvevormi juurde. «Talvejope, mis peab hästi niiskusele ja samas on ka soe. Rõivastus on mitmekihiline, analoogselt matkariietusele. Ehk siis, välimine kiht kaitseb sind tuule ja vihma eest. Teine kiht hoiab sooja ja soe pesu juhib niiskust naha pealt eemale. Komplekti hulka kuuluvad talvepüksid, talvejope, fliisjakk ja torumüts,» selgitas ta.

«Annetuskampaania sünnib koos Postimehega. Tegemist on eraldi annetuskeskkonnaga ja oleme selle teinud nii lihtsaks kui võimalik. Kes on vähegi internetist midagi ostnud, see tunneb keskkonna ära. Lähed lehele, vajutad nupule ja tuleb vastu tekst, mil moel ülekannet teha. Kuid võib teha ja Slava Ukrainile annetuse, ka need numbrid on seal lehel kättesaadavad,» märkis Ilmar Raag raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula intervjuud SIIN

29.09.2022, Tallinn. Slava Ukraini: 1000 kangelast lumes. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp
29.09.2022, Tallinn. Slava Ukraini: 1000 kangelast lumes. Foto: Konstantin Sednev / Postimees Grupp Foto: Konstantin Sednev
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles