R, 9.12.2022

RETSEPT ⟩ Printsess Diana lemmiktoit oli Ukraina borš, mida serveeriti üsna ebatavalise lisandiga

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Printsess Diana lemmiktoit oli Ukraina borš, mida serveeriti üsna ebatavalise lisandiga
Facebook Messenger Twitter Whatsapp
Comments
Printsess Diana
Printsess Diana Foto: PATRICK RIVIERE/AFP/Scanpix

Võiks arvata, et kuningapere liikmed söövad vaid väga uhkeid toite, kuid nii see pole. Printsess Diana avaldas 1982. heategevusliku kokaraamatu jaoks oma pere lemmikretsepti ja nüüd on avalikustatud, et selleks oli ukrainapärane peedisupp. 

Lõuna-Aafrika Vabariigi vaimsete puuetega inimeste Avril Elizabethi hooldekodu esindajad rääkisid printsess Diana armastusest borši vastu, mille retsepti leedi Di neile isiklikult saatis. 

1981. aastal palus Lõuna-Aafrika Vabariigi pealinnas Johannesburgis asuv hooldekodu paljudel kuulsustel saata oma lemmikroogade retseptid, et välja anda spetsiaalne kokaraamat ning kasutada müügist saadud tulu oma külaliste vastuvõtmiseks ja kostitamiseks. Projekti jaoks saabus kümneid retsepte avaliku elu tegelastelt, üks väheseid, kes palvele ei vastanud, oli kuninganna ema. Clarence House'i poolt 26. märtsil 1981. aastal saadetud kirjas öeldi, et ametlike reeglite tõttu ei ole tema lemmiktoidu avalikustamine võimalik.

Küll on seal olemas Walesi printsess Diana lemmikroa retsept. 

Printsess Diana saadetud vastusest sai teatavaks, et tema lemmikroog oli  erkpunane ja maitserohke Ukrainapärane borš. Tema retsept, mida ta enda sõnul tihti valmistas, sisaldas rohkelt peeti, maitsestamata jogurtit, sibulat, kanapuljongit, piima, soola ja pipart. Paistab, et liha printsess argises supis ei kasutanud. 

Avril Elizabethi vaimupuudega kodu välja antud väikesetiraažilist kokaraamatut müüdi ainult Johannesburgis, mistõttu teadsid neid retsepte pikki aastaid vaid selle autorid ja vähesed ostjad.

RETSEPT 

Boršisupp printsess Diana moodi 

Koostis:

3 keskmist peeti (kooritud ja riivitud)

4 supilusikatäit oliiviõli

4 tassi kanapuljongit

6 tassi vett

3 keskmist kartulit

2 porgandit

Valmistamine:

Koori ja tükelda köögiviljad. Hoia kartuleid kuni kasutamiseni külmas vees, et need pärast tükeldamist pruuniks ei läheks. Pane suur supipott tulele ja lisa põhja sorts oliiviõli. Vala poti põhja riivitud peet ja prae aeg-ajalt segades kümmekond minutit, kuni peedid on pehmenenud.

Lisa puljong, vesi, kartul ja porgand ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed, kontrolli noaotsaga. Maitsesta soola ja pipraga, lisa serveerimisel maitsestamata jogurt ja/või piim. 

Märksõnad
Tagasi üles