Rahulolematu lapsevanem: tüdrukutele tehakse riideid, mis kujutavad neid poistest vähem olulisena

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Viimastel aastatel on olnud palju poleemikat selle ümber, et tüdrukut ei peaks vaid roosat ja poisid sinist kandma. Nüüd süvenes üks lapsevanem ka beebiriiete sõnumitesse ja jõudis järeldusele, et need suruvad tüdrukutele peale soostereotüüpe. Tema sõnul on riietel kasutatud palju loosungeid ja detaile, mis kõik tähistavad, et tüdrukud peaksid olema tagasihoidlikud, alluvad ja vaiksed.

Tiktokker Katherine O'Shea jagas enda jälgijaskonnaga murettekitavaid varjatud sõnumeid lasteriietel. Video algab hoiatusega: «Kui te neid juba märkate, ei saa te neid enam mitte näha». Seejärel selgitab O'Shea, et ta on märganud, et tüdrukute riideesemetel olevatel tegelastel on sageli silmad kinni.

Lapsevanema tehtud foto.
Lapsevanema tehtud foto. Foto: Kuvatõmmis TikTokist / @simply_gender_free

Naise sõnul sisaldub tüdrukutele suunatud lasteriietes sõnum, justkui tüdrukud ei tohiks olla julged, vaid peaksid olema tagasihoidlikud ja kergesti alla andma. «Kui te järgmine kord poodi lähete, vaadake, sest ma luban teile, et te ei leia neid sõnumeid poiste riideesemetelt.» Tõestades oma seisukohta, näitas Katherine erinevaid poodidest leitud tüdrukuriideid, millel kõigil olid suletud silmadega tegelased.

Vastukajana öeldi, et naine mõtleb ilmselt üle, ka mitmed lasterõivaste disainerid võtsid sõna. «Olen lasterõivaste disainer. Silmad on sageli kinni, sest see näeb armsam välja. Meil ei ole tegevjuhtidelt nõudeid T-särkidele varjatud sõnumite kirjutamiseks.» Ka teised sama valdkonna inimesed kommenteerisid, et kinniseid silmi on lihtsam pildil kujutada.

Foto: Kuvatõmmis TikTokist / @simply_gender_free

Osa lapsevanemaid nõustus samuti Katherine’i probleemiga ning on leidnud ka alternatiivse lahenduse – Primark toodab nimelt sooneutraalseid lasteriideid, millel pole kahtlustäratavaid sõnumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles