Mis on hooldusseks ja miks seda alandavaks peetakse?

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Kas normaalsus või alandav ja tahtevastane?
Kas normaalsus või alandav ja tahtevastane? Foto: Shutterstock

Modell Caprice Bourret soovitas naistel hiljuti iga päev vähemalt viis minutit seksida, isegi kui neil pole tuju.

Sõna «hooldus» assotseerub rohkem autode, kinnisvara ja masinate, kui suhete ning seksiga. Kuid üha enam kasutatakse seda sõna ka lähisuhetega seonduvalt. 

Ja seda suuresti tänu modell Caprice Bourret'le, kes ühes hiljutises intervjuus nn hooldusseksi eeliseid tutvustas.

Rääkides ajakirjaga OK, ütles 49-aastane naine, et suguõed peaksid oma suhte tugevana hoidmiseks regulaarselt vähemalt viis minutit seksima, isegi kui neil selleks tuju pole. «Sa ei saa öelda «ma olen väsinud» või «mul on peavalu – ei! Võtke oma partnersuhte jaoks see aeg. See on kõigest mõni minut sinu elust.»

«Mehed on lihtsad olendid,» jätkas ta, suunates oma kommentaarid konkreetselt heteronaistele. «Kui sa toidad neid, jagad komplimente ja seksi, on nad õnnelikud. See on parim stressimaandaja.»

Mis on hooldusseks?

Hooldusseks on termin, mida kasutatakse pikaajalise partneriga seksimise kirjeldamiseks, et tugevdada teie suhet, olenemata sellest, kas teil on selleks tuju või mitte.

Bourret selgitas intervjuus The Independentile, et regulaarne seksimine abikaasaga esimese koroonalukustuse ajal aitas tema abielu turgutada. Ta väitis, et iga suhe oleks ilma regulaarse seksita hukule määratud ning julgustas naisi enamikul öödel oma mehega magama.

«Sa pead seda suhet elus hoidma,» ütles ta. «Kui suudate oma päevamured seljast raputada ja nautida, on see vinge.»

Miks hooldusseksi nii problemaatiliseks peetakse? 

Kuigi see on konsensuslik seks selles mõttes, et mõlemad pooled on seksiga nõus, põhineb kontseptsioon ideel, et üks partner seksib ainult sellepärast, et ta tunneb selleks kohustust, mitte lihtsalt tahtmist.

Mõnes aruandes on sellele viidatud kui soovimatule seksile, mis kuulub seksuaalse vägivalla alla. Seda on uuritud mitmes uuringus ja leitud, et see on naiste seas levinud.

Ajakirjas The Journal of Sex Research avaldatud uuringus leiti, et 1519 vallalisest ülikoolitudengist ütles 55 protsenti naistest, et on nõustunud soovimatu seksuaalvahekorraga.

Teised uuringud on leidnud sarnaseid tulemusi ja uurinud seksuaalse järgimise tagajärgi, millest üks võib põhjustada vaimse tervise halvenemist.

Miks ei võiks seksi säilitamine suhet tegelikult turgutada?

Kuigi see võib tunduda näpunäitena pikaajalise suhte säilitamiseks, ei toeta hooldusseksi ideed kohtinguspsühholoogide poolt, kes väidavad, et see halvustab naisi ja tekitab muret intiimsuse pärast.

«Peame uurima, miks naised tunnevad, et seks on midagi, mida tuleb hoida, mitte nautida,» ütles kohtingupsühholoog Jo Hemmings.

«Me kõik teame, et meie libiidot mõjutavad paljud meie elu aspektid alates meditsiinilistest ja terviseprobleemidest kuni menopausi ja muude hormonaalsete kõikumisteni ning et mida rohkem me mõne stiimuliga kokku puutume, seda vähem põnev see tundub. See võib muutuda üksluiseks, igavaks või tunduda tööna. Ja see tundub mulle olevat hooldusseksi olemus ja miks see ei tundu mitte ainult vale, vaid ka intuitiivne.»

Kui teil on pikaajalises suhtes seksuaalprobleeme, soovitab Hemmings sellest esmajärjekorras oma partnerit teavitada, eriti kui te ei ole tundnud end seksuaalselt nii sobivana, nagu oleksite soovinud.

«On palju viise, kuidas me saame lahendada iha ja erutuse probleemid, alates rollimängust ja uute positsioonide leidmisest kuni mänguasjadeni, mis stimuleerivad meie meeli,» ütleb ta.

Ka mitteintiimsed tegevused on üliolulised. «Planeerige kohtinguid, pange lapsed magama, süütage lõhnaküünlad, pange telefon käest ja sulgege sülearvuti,» soovitab ta. «Lõppkokkuvõttes võib see rikkuda spontaanse või kvaliteetse seksi, sest meie mõistus hakkab seksi seostama millegagi, mida peame tegema, isegi kui meil pole tuju. Ja see ei kuulu tervisliku seksuaalelu juurde.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles