Kuidas toimida kurnavate inimestega?

Linda Pärn
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nad on kõikjal meie ümber. Inimesed, kes imevad meist positiivse energia välja, et kustutada oma täitmatut negatiivsuse janu. Pärast nendega suhtlemist tunneme end tühja, kurnatuna ja õnnetuna.

Kui me ei oska nende energiavampiiridega strateegiliselt käituda, siis võivad nad meie elule hukatuslikuks saada, kirjutab psychologytoday.com.

Neid õnnetuid inimesi võib iseloomustada teatud omaduste järgi. Nad on:

  • pealetükkivad, ei oska piiri pidada;
  • dramaatilised, teevad sääsest elevandi;
  • liiga kriitilised, leiavad pea kõiges ja kõigis vigu;
  • krooniliselt rahulolematud, miski ei meeldi ega kõlba neile;
  • vaidlejad, neil on raskusi teistega ühele nõule jäämisega isegi siis, kui tegemist on väga tühise asjaga;
  • väsimatult nõudlikud ja järjekindlad, ei lepi keeldumisega;
  • pidevalt negatiivsed ja näevad klaasi pool-tühjana;
  • võimetud vastutama ning süüdistavad kõikides probleemides teisi, mitte ennast.

Ei ole põhjust, miks peaksid laskma nende probleemidel enda elu üle võimust võtta. On kolm lihtsat sammu, mille abil võid nende kurnavate inimestega toime tulla.

1. Tunne ta ära. Energiavampiiri negatiivne loomus ei pruugi esialgsel tutvumisel kohe silma hakata. Esialgu võivad ta kiiksud tunduda intrigeerivad, klatš võib tekitada huvi lisa järgi, ta dramaatiline käitumine võib pakkuda lõbu või võivad sind endaga kaasa tõmmata tema lõputud jutud ebaõnnest.

Varsti hakkad aga märkama, et midagi on valesti. Ära eira neid tundeid vaid ole tähelepanelik. Jälgi oma instinkte ja ka füüsilist reaktsiooni pärast temaga kohtumist. Kui koged lihaspingeid, energiakadu, peavalu, ärrituvust, kurbust, vaimset segadust või negatiivsust, oled ilmselt kohanud energiavampiiri.

2. Piira suhtlust. Kui oled negatiivse inimese identifitseerinud, siis piira aega, mida pead tema seltsis veetma. Kui sul ei õnnestu teda täielikult vältida (näiteks siis, kui tegu on pereliikme või töökaaslasega), siis sea karmid piirangud.

Näiteks, kui pead rääkima kellegagi, kes võtab sult väga palju aega, et jutustada oma üledramatiseeritud või pealetükkivaid lugusid, siis hoiata juba alguses, et sul on vaid paar minutit aega, enne kui pead midagi muud tegema. Kui see aeg on möödas, siis vabanda viisakalt ja eemaldu.

3. Ära lase end kaasa tõmmata. Isegi kui sulle tundub, et saad ta probleeme lahendada või teda kuidagi aidata, siis tegelikult ei ole see võimalik. Krooniliselt negatiivsed inimesed kas takistavad ise su sekkumist või tekitavad üha uusi probleeme, mida pead «lahendama». Tõde on see, et ka kõige parematel terapeutidel on raske aidata neil inimestel muutuda.

Kõige lihtsam strateegia on end kaitsta selgete ja kindlate piirangutega. Näiteks ära paku neile, kes on väga ebakindlad ja vajavad pidevat abi ning juhtimist, otseseid lahendusi vaid ütle näiteks «Ma usun, et sa leiad ise parima lahenduse» ja eemaldu. Sa ei pea olema ebaviisakas, kindel saab olla ka lahkelt ja empaatiliselt.

Tänapäeval on positiivne energia kujunenud väärtuslikuks varaks. Seda ei peaks vabatahtlikult jagama neile, kes soovivad seda varastada. Ole ikka rõõmus ning ümbritse end inimestega, kes hoiavad sind optimistliku ja energilisena.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles