Kahekordne vanaema Marju Karin: oled parem ema, kui oma ideaalidest lahti lased

Raadio Elmar
Copy
Marju Karin
Marju Karin Foto: Konstantin Sednev

Marju Karin on avalikkuse ees teravalt sõna võtnud nii iluprotseduuride kui ka suhete teemadel. Raadio Elmar hommikuprogrammis jagas ta oma kogemusi aga hoopis teiselt rindelt - Marju on ligikaudu 10 aastat olnud vanaema rollis. Saime hulganisti mõtteainet - mil moel olla hingelt vaba, rõõmus ja nooruslik vanaema.

«Nüüd jaanuaris saab juba kümme aastat vanaema oldud. Lapselapsi on mul kaks. Mingeid olulisi muutuseid see roll mu ellu pole toonud. Lihtsalt suid tuli rohkem juurde, tuleb rohkem vaeva näha ja ega muud polegi. Mina olen nõus mõtteviisiga, et kui on endal jõudu ja jaksu, tuleb aidata lapselapsed üles kasvatada,» märkis Karin.

Toidu mõttes kostitab nooruslik vanaema eelkõige traditsiooniliste paladega. «Hakklihakaste on läbilõige minu tegemistest. Näiteks pannkooke ma väga ei tee. Tihti juhtub ka seda, et korjan lapsed kokku ja leiame lähima söögikoha, et seal kõhud kenasti täis süüa. See on see tänapäevase vanaema kiire elu teema. Toas ei jõua nii palju küpsetada,» muigas ta.

«Tänapäeval on ka vanaemadele mitmeid ootuseid ja norme seatud. Minu juures käivad salongis ka vanavanaemad! Kuid usun, et suur muutus on see, et tänapäeva vanaema pole enam selline, kes võtab iga päev üle ukse oma lapselapsi vastu. Tänapäeva vanaema pead sa broneerima endale ette, teinekord isegi kuu või kaks. Peab teadma vanaema graafikut - äkki ta on hoopis ise oma sõbrannadega väljas pokkerit mängimas või kusagil soojamaa reisil. Mäletan, et ka minu vanaema oli särtsakas ja aktiivne, kuid ta oli peaasjalikult kodune ja saime soovikorral iga päev tema juures käia. Tänapäeva naised elavad pikalt ja kaua, täisväärtuslikult ühiskonnas,» lisas Karin.

Karin jagas soovitusi, mil moel end noorpere tegemistega kursis hoida. «Meil on Messengeri grupp, eraldi loodud just oma pere vestluse jaoks. Reisin laste ja lastelastega koos, ka iga reisi jaoks on meil eraldi grupp loodud - see, kes kaasa ei tule kaasa, sinna mõistagi ei kuulu. Kui keegi tülitseb, siis ta võib grupist lahkuda, minu kümneliikmelises peres juhtub ka seda. See käib elu ja maailma tegemiste juurde. Aga üldiselt, me käime hästi tihedalt läbi,» rääkis ta.

Karin lisas, et kui on nii toredad lapsed, pole sõpru vajagi. «Mul on neli last. Tütred on vanuses kolmkümmend ja kakskümmend üheksa. Väike Matu, mu suurem lapselaps on juba kümme. Oleme väga tihti koos ja käime ringi. Mul ei olegi enam aega, et koos sõpradega välja minna. Mu lapsed asendavad sõpru ja nendega on ühtlasi ka huvitav! Nad näevad maailma teisiti. Mis ma ikka kuulan omavanust naist, tean niigi tema muresid. Mul on kodust võtta erivanusest ja erinevatest eakriisidest noori ja kriise on mõistagi palju. Tänapäeval on ju nii populaarne suhtumine - sa ei saa isegi kurb enam olla, kohe on depressioon. Kui mu vanemad tütred mind ära tüütavad, siis on ka noorem kontingent, kellega suhelda. Nendega on eriti mõnus pühapäeva hommikuti,» naeris noor vanaema. 

«Leidub vanaemasid, kes tahavad, et vanaemaks neid ei nimetataks. Mul on nii uhke tunne, kui kümneaastane Matu hüüab üle tänava: «Memm, kus sa lähed!». Tütred kutsuvad mind emmeks, lapselapsed memmeks,» teatas ta.

Karin tunnistas, et on vanaemana vähem range, kui emana. «Kohe kindlasti! Olin 15-aastane, kui emaks sain, kaks aastat hiljem sündis teine laps. Tahtsin olla ideaalne ema ja see on kõige suurem viga. Sa ei anna asjadele järele ja karistad lapsi ka nende asjade eest, mida vanaemana mõtled - issand, kui tore, et ta selle pulli ikka ette võttis. Noore ja rumala emana kardad ühiskonna survet. Lisaks arvad, et sulle on pandud suured ootused. Vanaemana teen mõne tembu koos poistega hoopis kaasa. Oled parem ema, kui ideaalidest lahti lased. Naudi sõprust ja suhet. Ära mõtle, mil moel sa ühiskonnale välja paistad,» rääkis Marju Karin raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula inspireerivat jutuajamist SIIN.

Marju Karin
Marju Karin Foto: Jana Boberg
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles