Patsientidelt niisama hambaid välja tõmmanud multimiljonär mõisteti vangi

Naine
Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Hambaarstidel on üldjuhul muljetavaldav palk, kuid nad teevad ka tänuväärset tööd. Üks Prantsuse päritolu hambaarst otsustas minna aga lihtsama vastupanu teed ning parandada iga patsiendi hambaid, olenemata sellest, kas nendega oli probleeme või mitte.

Multimiljonärist hambaarst Lionel Guedj mõisteti kaheksast aastaks vangi, sest ta tegi Marseille' linnaosade patsientidele tuhandeid tarbetuid protseduure. Lisaks 41-aastasele mehele mõisteti vangi ka tema isa, 70-aastane Carnot Guedj, kes töötas Lioneli heaks osalise tööajaga. Temal tuleb veeta trellide taga viis aastat. Kohtusse kaebasid hambaarstide duo nördinud kliendid, kes olid broneerinud aja väiksemate probleemide lahendamiseks. Isa ja poeg Guedjid tõmbasid paraku ka hambaaugu või lahtise krooni puhul ühe või mitu hammast välja.

Prokuröride sõnul kahjustas Lionel Guedj sihilikult tervete patsientide hambaid, et petta sotsiaalkindlustussüsteemist raha välja. Mees püüdis teenida maksimaalset kasumit, sundides patsiente läbima tuhandeid kulukaid protseduure ning saades seejärel sotsiaalkindlustuselt toetuseid. Näiteks aastatel 2006-2012 süüdistati Guedjit 3900 juurekanali tegemises 327 patsiendile, kellel polnud protseduuriks meditsiinilist vajadust. Hambaarst soovis need läbi viia vaid seetõttu, et tahtis paigaldada sildu, mis teeniksid talle raha.

Hambaraviprotseduurid, mis tavaliselt kestsid 45 minutit kuni tund, tegi Guedj umbes 10 minutiga – paljud neist põhjustasid hiljem infektsioone, tüsistusi või püsivaid kahjustusi. Lioneli kaval lähenemine, mis tähendas minimaalse aja jooksul maksimaalset protseduuride arvu, tegi temast 2010. aastal enim teeniva hambakirurg Prantsusmaal, teenides 2,9 miljonit eurot. Ta kasutas seda kinnisvara, maalide ja luksusautode ostmiseks.

Kuus nädalat kestnud kohtuprotsessil rääkisid patsiendid, kuidas Guedj nende terveid hambaid oli kahjustanud. Üks naine jutustas, kuidas läks 18-aastaselt hambaarsti juurde väikse hambaemaili probleemi tõttu. Guedj tõmbas temalt välja 24 tervet hammast, ilma juuri korralikult desinfitseerimata. Naine kurtis, et sellest ajast saati valutavad tal hambad ööpäevaringselt. Vangi mõistetud hambaarstil oli kombeks patsientidele öelda, et kingib neile Hollywoodi naeratuse. Selle peale vastas üks 50-aastane bussijuht, et Guedj oli tema hambaid nii palju viilinud, et staarinaeratuse asemele jäid talle alles hoopis hiirehambad. Nüüd istuvad isa-poeg ärikeeluga vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles