Serena Williamsit kritiseerivad inimesed ei saa aru, mida lapse saamine naise jaoks tähendab

Serena Williams. Foto: Shutterstock
Naine
Copy

Kim Clijsters on 39-aastane tipptennisemängija, kes teatas oma profikarjääri lõpetamisest selle aasta alguses. Naise karjäär on olnud aga muljetavaldav: ta on neljakordne suure slämmi meister. Seejuures suutis ta koju tuua mitu tähtsat võitu ka siis, kui oli juba emaks saanud. Milliseid väljakutseid pereelu ja tippspordi ühendamine endas kujutas, rääkis praegune Eurospordi tenniseekspert esmaspäeval Eurospordi rubriigis «Legend’s Voice» (tlk legendi hääl).

Mitte, et Serena Williams peaks veel midagi tegema, et oma nime tenniseajalukku kirjutada, kuid tänavuse US Openi teises ringis Anett Kontaveidi alistamisega jättis ameeriklannast endast lihtsalt veelgi suurema märgi maha.

Serena Williams US Openil Anett Kontaveiga kätt surumas.
Serena Williams US Openil Anett Kontaveiga kätt surumas. Foto: Mike Segar/REUTERS/Scanpix

Serena Williams on tõeline tenniselegend, kuid ei ole temagi kriitikast pääsenud. Eriti teravaks läksid asjad siis, kui ta ütles avalikult välja, et meeste ja naiste jaoks on pereelu ja sportlasekarjääri ühendamine drastiliselt erinev kogemus.

Kim Clijsters tõdes, et Serena Williamsi sõnad emaduse ja professionaalse spordi kohta puudutasid teda sügavalt. «Kui sa pead professionaalse sportlasena valima perelisa või pensionile jäämise vahel, siis see on meeste ja naiste jaoks erinev,» ütles Clijsters. «See on lihtsalt fakt.»

Serena otsuse puhul oli kuulda palju kommentaare ja nurinat, kuna ta ütles otse välja: kui ta oleks mees, saaks ta teha karjääri nagu Tom Brady. «Inimesed, kes suhtusid sellesse negatiivselt, ei saa aru, mida naise jaoks lapse saamine tähendab,» sõnas Kim. «Kui ta poleks tundnud soovi peret luua, siis oleks ta veel kaks aastat mänginud. Minu keha muutus pärast kahe, kolme lapse saamist – see on lihtsalt fakt. Roger Federeri jaoks on isaks saamine hoopis teine kogemus kui tema abikaasale emaks saamine.»

Emana ja sportlasena võitmise saladus on lihtne: püsi hetkes

Kim Clijstersilt on palju küsitud: mida on vaja, et emana suure slämmi turniiril võita. «Ma võitsin pärast oma tütre Jada sündi kolm suurturniiri ja ma arvan, et võti on selles – tuleb asju võtta nii, nagu need su teele satuvad,» mõtiskleb 39-aastane tippsportlane tänasel päeval. «Tennisemängijatena püüame oma eesmärke planeerida. Aga kui sa saad emaks – ja ma kaotasin pärast seda oma isa – on see sinu elus väga mõjuvõimas muutus, mis mõjutab ka käitumist väljakul. Ma olin ema, ma olin abikaasa, ma pidin suhtlema oma tiimiga, oma treeneriga, oma mehega, oma lapsehoidjaga... Väga tähtis oli oskus elada hetkes.»

Kim Clijsters.
Kim Clijsters. Foto: Eurosport

Clijsters on sportlasena alati olnud väga distsiplineeritud. Kui talle anti nädalakava, tahtis ta sellest kinni pidada. Aga iga ema võib ette kujutada olukorda, kus beebi hoiab sind terve öö üleval. Kim ütlebki, et kui Jadal oli halb öö, siis tema jaoks tähendas see, et näiteks planeeritud basseinitreeningule ta ei jõudnudki. «Ma tundsin kohutavat süütunnet, kui üks trenn oli vahele jäänud,» pihib ta. «Ma pidin õppima sellest lahti laskma.»

Tennisistidest emade elu pole alati kergeks tehtud

Tänasel päeval näeme palju tippsportlastest emasid turniiridel: belglanna Yanina Wickmayer, Taylor Townsend, Tatjana Maria, Victoria Azarenka, Serena... See vaatepilt rõõmustab Kim Clijstersit. «Ma soovin ja loodan, et nad naudivad oma esimesi kuid [emana] täiel rinnal ega muretseks selle pärast, et nad peavad võimalikult kiiresti püüdma tagasi tulla,» sõnab ta.

Tippspordis tegutsevate emade jaoks pole asju ilmtingimata kergeks tehtud. Kim meenutab, et kui ta ATP Touril reisis koos Lleyton Hewittiga, siis oli mängijate peredele ette nähtud lastehoiuteenus. Mängijate naised said lapsed sinna jätta ja minna matše vaatama.

«Aga peale suure slämmi ja kombineeritud turniiride meil seda WTA turniiridel ei olnud. Mul oli piisavalt õnne, et mul oli rahaline võimalus kedagi endaga kaasa võtta, nii et kui tahtsime abikaasa Brianiga välja õhtust sööma minna või kui ma tahtsin temaga ilma tütreta jalutama minna, siis saime seda teha,» räägib Kim. «Kuid on palju mängijaid, kes seda ei suuda. Nii et kui me tahame toetada sportlasi, et nad mängiksid kauem, on veel palju selles vallas ära teha.»

Profimängust taandus, kuid armastus tennise vastu on igavene

Kim Clijsters naasis teistkordselt proffide hulka 2020. aastal, kuid teatas selle aasta alguses, et riputab lõplikult reketid nagisse. «Ma sain aru, et kõik, millele varem tennisistina tuginesin, on kadunud,» ütleb ta. «Ma ei ole olnud kunagi mängija, kes mängiks neli-viis turniiri järjest. Tundsin, et pean järjest mängima viis-kuus nädalat, et sellesse rütmi saada. Ja siin tulebki mängu tasakaal perega kodus olemise ja aastas 10–12 turniiri mängimise vahel. Ma ei saanud seda teha.»

Viimast korda tundis mängija end väga heas vormis olevat Indian Wellsis aastal 2020. «Tegin suurepärase treeningu Kiki Bertensi vastu ja siis saime teate, et turniir jäi ära, kuna oli pandeemia,» ütleb ta ja lisab, et muidugi on tal natuke kahju, kuid negatiivseid tundeid temas karjääri lõpetamise suhtes pole. «See oli väga lõbus kogemus oma tõusude ja mõõnadega. Aga emana ma tean, et ma otsin alati enda jaoks väljakutseid ka väljaspool pereelu.» Kim Clijsters lisab naljatledes, et mõnikord, tõsi, on üks väljakutse, millega nädalas hakkama saada: pesuruumis kuhjuv musta pesu hunnik, aga sellegi saab endale lõbusaks teha.

Tennist jääb ta aga armastama igaveseks ning on õnnelik, et just tennises saavad ülemaailmselt naised nii hästi silma paista ja samas on ka väljakutel palju kultuurilist mitmekesisust. «Mul on nii vedanud, et armusin sellesse spordialasse viieaastaselt ja armastan seda siiani,» ütleb ta. «Sellest osa saada on ikka tore. Ootan põnevusega US Openi kulgu, tahan näha, kuidas läheb Serenal. Mul on väga vedanud, et saan osa sellest spordist ja loodetavasti saame aidata selle ka paremaks muuta.»

US Open kestab 12. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles