SUITSIID Eesti valvearst: minuni jõudis taas üks tubli noor, kes otsustas, et tema elu pole elamist väärt

Naine
Copy
Pilt on illustratiivne ja ei ole looga seotud.
Pilt on illustratiivne ja ei ole looga seotud. Foto: Shutterstock

«Ma tean, et täna on pidupäev. Aga see ei ole nii kõigis peredes. Sest on emasid, kelle lapsel tuleb koolitee alustamise asemel hoopis haiglavoodis lamada,» kirjutab hinnatud anestesioloog Karmen Koppel 1. septembril oma Facebooki seinal.

Anestesioloog Karmen Koppel on võtnud missiooniks levitada teadlikkust vaimse tervise kohta ning suunata inimesi märkama, mis nende lähedastega toimub. Seekord jagas ta järgmist mõtlemapanevat lugu:

«Miks ma seda kirjutan? Valvearstina jõudis möödunud öösel minuni taas üks armas, väga tubli, kena ja võimekas teismeeas noor, kes oli otsustanud, et tema elu pole edasi elamist väärt. See tee selle punktini on tal kestnud juba paar aastat, kulgedes tõusude ja mõõnadega.

Ka katse ära minna polnud esmakordne. Sealjuures aga ei takistanud halb enesetunne tal lõpetada kiitusega kooli või leida endale suveks tööd. Ainult, et see sisemine raskus ei luba tal uhkust tunda iseenda saavutuste üle. Ja loomulikult ei oska ta selles valus märgata teda ümbritsevate muret tema pärast ja vastu võtta talle endale möödapääsmatult vajalikku abi.

Kõigi lohutuseks, tema tee siin meie keskel õnneks jätkub. Aga, ma väga soovin, et me oskaksime veelgi enam aidata neid noori ja ka nende vanemaid, sest kriis lapses põhjustab alati ka kriisi vanemas. Midagi on meile veel neis vaimsetes kokku kukkumistes tundmata. Ehk annab tulevik sellele vastuse.»

Karmen Koppel lisab postitusele veel täienduseks: «Armas inimene, kes sa seda postitust loed. Palun, ära hakka otsima, kes see noor on, vaid lase oma peast läbi mõte, kas keegi sinu lähedastest on hädas ja võiks samamoodi abi vajada. Või pole sa ehk mõistnud mõne inimese pisaraid, viha või turris ja eemalehoidvat olekut. Küsi endalt enne, kui kellegi suunas saadad hinnangu, mis temas ühte või teist olukorda loob. Me ei tohi teha kellelegi haiget, aga see võimalus meil on, kui keskendume küsimuse miks asemel küsimusele kes. Alati võib valida rääkimise asemel vaikimise, lihtsalt siis on meil ka muuta midagi väga raske. Olgu teil kõik hästi!»

Palun märkame ja toetame inimesi enda ümber – üksainus kallistus on pealtnäha tühine, kuid mõne inimese jaoks võib see muuta kogu päeva!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles