Üha enam peresid otsustab alaliselt maale elama minna. Mis on selle sammu plusspool?

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Oleme kuulnud ja lugenud hulganisti kogemuslugusid sellest, kuidas nii tuntud kui ka vähemtuntud eestlased jätavad seljataha linnaelu ja kolivad maale, keset kaunist loodust ja puhast õhku. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis pereema Reili Lille - noor naine selgitas, millest tekkis nende perel soov maale elama minna.

Tõrva vallavanema Maido Ruusmanni sõnul näitas uuringufirma Norstat tänavu aasta alguses tellitud küsitlus, et üle poole vastanud eesti elanikest tõdeb, et inimeste huvi linnakorterist maale kolida on viimastel aastatel märkimisväärselt tõusnud.

Kuid unistus jääb tihti paljudel ellu viimata, sest kinnistu soetamisel ja maja ehitamisel napib rahalisi vahendeid. Pealegi, pangast on maale kodu soetamiseks raskem laenu saada. Siiski leidub ka neid, kes vaatamata takistusele leiavad tee oma unistuse realiseerimiseks. Pereema Reili Lille rääkis oma  pere teekonnast maale kolimisel. 

«See soov on mul alati olnud silmapiiril. Kümme aastat tagasi tekkis visioon, et tahaks kolida kuhugi eemale. Koroonaaeg tõi seda unistust lähemale. See aeg näitas, et tööd saab teha teistmoodi ning kodust,» märkis Lille.

Pikemad vahemaad ja kallis kütusehind pereema sõnul maal elamist ei takista. «Isegi vastupidi! Mina just tunnen, et linnaelu on kiire ja seal elades ootan ka ise endalt palju rohkem. Igal pool on vaja käia, mitmesse kohta sõita ja kõik vajab kiiret tegutsemist. Maal on rahulikum. Elame Tõrvas ja tunneme, et kõik kulgeb oluliselt rahulikumas tempos,» lisas ta.

«Mulle meeldib olla linnast väljas. Saan olla lähemal loodusele ja minna igal hetkel matkama. Olen maakohast pärit, vahepeal elasin linnaelu ja nüüd olen valmis elama taas väiksemas kohas,» sõnas Lille.

Noor pereema julgustab investeerima ja tulevikule mõtlema. «Kolisin 15-aastaselt Tartusse, toona olid näpud püsti. Mul oli tohutult hea meel, et sain väikesest kommuunist välja ja jõudsin suurde linna, kus saan olla anonüümne. Nii palju põnevat toimus koguaeg. Siis ma olin noor ja nüüd omajagu vanem. Nüüd oleme valmis võtma isegi laenu, et maal oma eluolu parendada. See on küll kallis ettevõtmine ja võib tunduda isegi hirmus, kuid see on investeering ikkagi iseenda tulevikku,» märkis ta.

«Kui rendid näiteks perele korterit, siis maksad kellegi teise hüvanguks. Samahästi võiksid maksta seda raha hoopis enda tuleviku nimel. Seega, mina julgustan laenu võtma,» märkis Lille.

Noor pereema selgitas, mil moel tal õnnestub kodukontorist igapäevast tööd toimetada. «Muutus kaugtöö suunale on inimestele andnud hästi palju paindlikkust. Me ei ole enam nii palju ühe kohaga seotud. Näiteks, kui tahan minna maale vanemate juurde, siis ei pea sõitma ainult nädalavahetuseks. Saan töönädalat organiseerida nii, et töö tegemise ajal viibin ükskõik kus kohas. Kui tahan minna nädala sees teise linna teatrisse, siis saan samuti tööd teha seal, kus parasjagu olen. See võimalus on inimestele nii palju uksi ja võimalusi avanud, lisaks on see teinud elu oluliselt stressivabamaks,» lisas Reili Lille raadio Elmar hommikuprogrammis.

Tõrva linn avas koduprogrammi, mille raames saavad pered üle Eesti soodustingimustel soetada elamupinna Tõrvas. 

Kuula intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles