Kui tead neid paarisuhte faase, püsib suhtel eluvaim sees

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Eesti tutvumisportaal ja -rakendus MeetnFly jagab Dr Susan Campbelli uuringut paarisuhte faaside kohta.

Üheks põhjuseks, miks suhted purunevad on see, et iga suhe läbib viis etteaimatavat faasi, kus iga järgnev etapp põhineb eelmisel etapil. Tundes neid faase, oskad sa neid oodata ning nendesse mitte kinni jääda.

Dr Susan Campbelli paarisuhte viis faasi on järgnevad: romantika faas, võimuvõitluse faas, stabiilsuse faas, pühendumise faas ja õnne faas.

Romantika ehk sõltuvuse faas

Romantika faas saab alguse armumisest ning kestab tavaliselt kaks aastat. Selles faasis tunnetad armastust kõige ebaküpsemas vormis, milleks on armumine. Armumise hetkel näed oma kaaslast vaid headest külgedest ning halvad küljed jäävad märkamatuks.

Võimuvõitluse faas ehk armupohmell

Kõige suurem protsent lahkuminekuid toimub just selles faasis. Suhtes on selleks ajaks oldud umbes kolm kuni neli aastat. See on aeg, mil kaob illusioon lõputust armastusest. Tunded, mis sul esialgu olid, asenduvad nüüd viha ja pettumusega. Sarnasuste asemel hakkad nägema ainult vigu ja erinevusi.

Stabiilsuse faas

Kui olete tülidest ja kaklustest mõlemad võitjatena välja tulnud, on aeg liikuda stabiilsuse faasi poole. See on aeg, mil teid mõlemaid valdab rahu: olete oma erimeelsused ära lahendanud ning samal lainepikkusel. Armastamise põnevus on tagasi.

Erinevalt romantika faasist olete mõlemad nüüd palju küpsemad ning arukamad. Stabiilsuse faasis saate aru, et te ei saa kunagi oma kaaslast muuta, vaid peate aktsepteerima teda sellisena, nagu ta on.

Pühendumise faas

Pühendumise faas pole seotud abiellumisega. Pigem tunnistad endale, et sina ja sinu kaaslane olete mõlemad lihtsalt inimesed ning teie suhtel võivad olla puudujäägid. Olete õppinud teineteist armastama teineteisele meeldimise kaudu. Te valite teineteist teadlikult. Kogete mõlemad stabiilset armuelu, õnne ja vabadust.

Õnne faas

Nüüdseks olete valmis oma armastust jagama ka ühiskonnaga. Tihtipeale töötavad partnerid selles faasis koos mõne projekti kallal. Tavaliselt on see mõni loominguline töö, mis võib maailma või ühiskonna paremaks muuta. Näiteks võib see projekt olla seotud äriga, heategevusega või kunstiga. Siia alla käib ka lapse kasvatamine.

Need viis faasi ei kulge sirgjooneliselt, vaid võrduvad pigem Ameerika mägedega. Üks faasidest võib domineerida Sinu suhet seni, kuni oled saanud oma õppetunnid. Näiteks võib Sinu suhe olla korduvalt võimuvõitluse faasis, kui Sa ei suuda endale selgeks teha, kuidas

● lahendada konflikti;

● luua partneriga usaldusväärne emotsionaalne side;

● parandada usku ning vanu haavu;

● aktsepteerida oma partneri vigu ning mõista teineteise erinevusi.

Kui vaidled on partneriga siiani samadel teemadel, on teil mõlemal võimuvõitluse faasis tõenäoliselt veel palju õppida. Millises suhtefaasis on sinu suhe hetkel?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles