KUNST, MUUSIKA JA PIMEDUS ⟩ Heategevuslik PIME festival kutsub linnarahvast külla

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
PIME Festivalil astub üles ka võrratu YASMIN
PIME Festivalil astub üles ka võrratu YASMIN Foto: PIME Festival/Facebook

Laupäeval, 27. augustil kell 12-21 kutsub Põhja-Eesti Pimedate Ühing oma territooriumil (Tondi 8A, Tallinn) toimuvale heategevuslikule kunsti- ja muusikafestivalile PIME (Pimedate Inimeste Maja Esitlus), kus kohtuvad muusika, kunst ja pimedus.

Festival toimub koostöös majas tegutsevate ettevõtetega - Blind Sound muusikastuudio ning värvi- ja kunstipood Spekter.

Festivali eesmärgiks on Põhja-Eesti Pimedate Ühingu (PPÜ) maja ja selles toimuvate tegevuste tutvustamine laiemale üldsusele.

Tänavune festival kuulub ka ühingu 100. juubeli ürituste sarja. Sündmusele pääsu lunastab iga külastaja väravas oma südametunnisuse järgi. Piletitulu läheb Põhja-Eesti Pimedate Ühingu tegevuskeskuse toetuseks, kus pakutakse pimedatele ja vaegnägijatele rehabilitatsiooni-, koolitus- ja töövõimalusi.

PIME kavva mahub erinevaid tegevusi nii majas kui hoovis.

Välilaval toimuvad Blind Sound stuudio kureeritud kontserdid tuntud Eesti artistide ja bändide poolt nagu YASMYN, Tommyboy & Typical Flow, Ziggy Wild, Paul Oja & Rainer Meinart jmt.

Maarja-Liis Orgmets ja Indrek Kaljumäe
Maarja-Liis Orgmets ja Indrek Kaljumäe Foto: Erakogu

Samuti astuvad üles PPÜ ansambel ja ühingu liikmed Maarja-Liis Orgmets (laul), Indrek Kaljumäe (kitarr) ja Elisabeth Egel (klaver). Vaegnägija Olga Aleksjutina esineb kõhutantsuga.

Tantsukavadega esinevad ka Stuudio ArteFlamenco ja Müstika Tantsustuudio.

Ürituse raames toimub värvipood Spekter tänavakunsti jam - esitletakse uut graffiti-väligaleriid - tänavakunstnikud katavad maalingutega kuus seina.

Kell 13-16 pakub põnevaid avastusi kogemusrada "Elamused pimeduses", mis võimaldab nägijatel kogeda mitmeid tegevusi ja takistusi, millega pime inimene igapäevaelus kokku puutub. Raja käigus leiab vastused küsimustele: kuidas pime liigub, kuidas arvutit kasutab, kuidas köögis toimetab, kuidas pime sporti teeb? Rada saab läbida silmaklappidega koos pimegiidiga.

Päeva teises pooles lisab üritusele juubelihõngu ajalool põhinev Terateatri näitus-lavastus "Aja pimedad pildid", lavastaja Jaanika Juhanson.

Festivali külastajaid ootab veel pimedate ja vaegnägijate käsitöölaat, muusikute kirbuturg ning tänavatoit. Avatud on Spekter pood ja Blind Sound stuudio uksed.

"Tondi 8A maja Tallinnas on selle ehitamise algusest kuulunud pimedate organisatsioonidele ja olnud nägemispuudega inimestele teiseks koduks, hetkel tegutseb majas aktiivne tegevuskeskus," selgitab PPÜ tegevjuht Helen Künnap toimumiskoha ja sündmuse tausta. "Me oleme ääretult rõõmsad, et pimedate majast on saamas Tondi piirkonna loomemaja, kus on oma koha leidnud mitmed kunstnikud, muusikud jt. Need on inimesed, kes ei ole siin majas lihtsalt rentnikud, vaid kaasamõtlejad, kes soovivad ka ise panustada maja ja kogukonna heaollu."

"Põhja-Eesti Pimedate Ühingu missiooniks on toetada nägemispuudega inimesi ühiskonda lõimumisel tagamaks nende võrdväärne toimetulek ning kaasatus. Ühingu üheks eesmärgiks on tõsta ühiskonnas nägemispuudega inimeste suhtes teadlikkuse ja mõistmise taset ning sellest ideest on kantud ka PIME festival. Tänavune üritus on ka juubelihõnguline, sest ühing sai 2022 aasta 3. märtsil 100. aastaks."

Allan Luberg värvipoest Spekter lisab: "Oleme siin majas tegutsenud üle viie aasta. Meil on oma naabritega olnud algusest peale väga hea klapp ning meile meeldib siinne üleüldine energia. Oleme siia toonud palju loomeinimesi ning tänaseks päevaks on Tondi 8a kunsti- ning muusikainimeste seas juba päris hästi teada nö. nurgatagune. Festivali mõtet olime ideetasandil veeretanud ca paar aastat ja 2021 aastal toimuski üritus esimest korda. Loodetavasti jätkub traditsioon ka edaspidi ja sellest saab tore iga-aastane sündmus, mis rikastab nii Tallinna kultuurielu, kui toob ka tähelepanu Põhja-Eesti Pimedate Ühingule."

Üritust rahastavad Aktiivsete Kodanike Fond ja Tallinna Sotsiaal- ja Tervishoiuamet.

Jooksev info festivalist on SIIN. 

Toetuspiletit on võimalik soetada Piletikeskusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles