Apteeker Melchiori väärikas jätk: näeme keskaegse inimese ja tolleaegse elu varjatud poolt

Raadio Elmar
Copy
Apteeker Melchiori keskaegsete krimipõnevike triloogia teise mängufilmi „Apteeker Melchior. Viirastus“
Apteeker Melchiori keskaegsete krimipõnevike triloogia teise mängufilmi „Apteeker Melchior. Viirastus“ Foto: Robert Lang

Režissöör Elmo Nüganen räägib, et kui «Apteeker Melchiori» esimene film oli sissejuhatus Melchiori ja keskaegse maailma juurde. Siis nüüd astutakse samm edasi. Vaatajatele näidatakse keskaegse inimese ja tolleaegse elu varjatud poolt. Ühes Tallinna hoovis viirastub. Aga mis on selle viirastuse taga? See harukordne juhtum sunnib Melchiori tungima inimhinge sügavustesse, mis on täis salapära, psühholoogilisi vastuolusid ja kurioosume, salaviha ja salaarmastust. Raadio Elmar hommikuprogrammis käis külas filmis vaimulikku kehastanud Ken Rüütel.

Teater «Vanemuine» näitleja Ken Rüütel kehastab 90 minutit kestvas Apteeker Melchiori teises filmis dominiiklaste priorit. «Mulle tohutult meeldib selle filmi õhustik. Tegemist on keskaegse müsteeriumiga. Sinna maailma sisseminek oli äärmiselt põnev,» rääkis mees.

«Kui rolli osas pakkumine tuli, siis alustasin koheselt ettevalmistustega. Indrek Hargla on kirjutanud Apteeker Melchiori seiklustest lausa seitse osa! Esimese asjana lugesin kõik need raamatud korralikult läbi. Sain sealt nii palju informatsiooni ja väga palju juurde lugeda polnudki vaja. Kuna ma mängin seal dominiiklaste priorit, siis ka piibel oli mu öökapi peal,» sõnas vaimuliku rolli mänginud Rüütel.

Rüütel sai rolli sisseelamise ajal kokku ka ühe Läti mungaga. «Ta õpetas mulle roosipärga lugema ja tutvustas ladina keelt. Lugesime koos ka palveid. See oli väga huvitav protsess,» märkis ta.

«See on üsna tavapärane, et ma rolli nii põhjalikult sisse elan. Ma üritan alati süvitsi sisse minna. See on ju ometigi nii põnev. Tegelane peab suutma oma rollis elada. Leian, et mida detailsemaks ma lähen, seda parem,» sõnas mees.

Rüütel tõi välja ka filmi ning raamatu peamise erinevused. «Kõige suurem erinevus on peategelase vanus. Film on tehtud ikkagi filmiks. Hargla ise oli stsenaariumi loomise juures, koos Elmo Nüganeni ja Olle Mirmega. Film ja raamat on aga kaks täiesti erinevat asja,» rääkis ta.

«Hargla ise on öelnud, et kui ta kirjutas Apteeker Melchiori raamatuid, siis ta ei mõelnud, et sellest võiks kunagi film tulla. Seepärast ta tahtis filmistsenaariumi protsessi juures viibida. Filmikeel on teadupärast ju täiesti erinev. Kõik, kes on raamatud lugenud - soovitan soojalt, tulge kinno ka filmi vaatama. Saate näha uut ja põnevat,» märkis Rüütel. 

Näitleja lisas, et filmi produktsioonitiim oli erakordselt suur ja professionaalne. «Kogu meeskond oli super! See oli minu esimene film ja mind hoiti käte peal. Mind aidati igakülgselt, alates kostümeerijatest ja grimmeerijatest...kuni kõikide liikmeteni välja. Kõik oli nii meeldiv, eriti see, et juba paari kuu pärast sai juba järgmist filmi teha,» sõnas ta.

Rüütel mõtiskles, et kui saaks ise detektiivi mängida, milline võiks olla tema unistuste roll? «Ütlen ausalt, polegi selle peale varem mõelnud. Kuid eelistus kaldub pigem Sherlock Holmesi poole. Mulle meeldivad krutskid! Mõnes mõttes on palju sarnaseid jooni ka Apteeker Melchioris. See, mil moel ta asju loeb...mingis mõttes lausa üliinimene,» lisas Ken Rüütel raadio Elmar hommikuprogrammis «Ärka, kaunis maa!».

Kuula täispikka intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles