NÄDALA MOOD ⟩ Rõivas, mis sobib selga igaühele ja on ikka moelemmik

Kristina Herodes
, ajakirjanik
Copy
Nahkjakki kantakse pööraselt palju. Ja see on seksikas!
Nahkjakki kantakse pööraselt palju. Ja see on seksikas! Foto: Shutterstock
  • Nahkjakk teeb tänavamoes pöörast võidukäiku.
  • Kanda võivad seda nii mehed kui ka naised ning igas eas.
  • Kas tõesti sobib see nii glamuurse kleidi, teksade kui ka tanksaapaga?

Millal sai nahkjakk cool’iks? See on algselt praktilise motorõiva küljes lehvinud algusest saati. Esimene moe­hitina kuulsaks saanud jakk pärines Irvin Schottilt ja juba aastast 1928.

 

Otsemaid hakkasid seda kandma seksisümbolitest filmitähed, kes kujundavad inimeste unistusi rohkem kui keegi teine. Näiteks Marlon Brando filmis «Uljaspea» («The Wild One»), Brad Pitt filmis «Kaklusklubi» («Fight Club»), aga ka Keanu Reeves legendaarses «Matrixis».

Teleprodutsent Mark Wahlberg kannab tegusate meeste lemmikjakki. Minimalistlik nahk liigsete detailideta.
Teleprodutsent Mark Wahlberg kannab tegusate meeste lemmikjakki. Minimalistlik nahk liigsete detailideta. Foto: RW/MPI/Capital Pictures/RW/MPI/Capital Pictures

Alati kartmatu kangelase seljas, nii elus kui kinolinal – muidugi tahtsid kõik tavalised kutid samuti seda rolli maitsta.

Sama roll ahvatles ka õige paljusid naisi. 50ndatest läks mässumeelne hoovus liikvele, eeskujuna näiteks Sandy karakter muusikalist «Grease». Hullake oma pastellides ja peenepihalistes printsessikleitides pealegi, iseteadlik naine eelistas nahka.

Modell Cindy Bruna kannab moekat lahendust, kus nahka kasutatakse kui kangast ning lõige on uljalt oversized.
Modell Cindy Bruna kannab moekat lahendust, kus nahka kasutatakse kui kangast ning lõige on uljalt oversized. Foto: JB Autissier / Panoramic via www.imago-images.de/imago images/PanoramiC

Nahkjakkide trend pole sellest ajast saati kordagi välja surnud. Vahepeal oli see rokilaval lausa omamoodi univormiks ning on mitmete puntide puhul praegugi. Moesoosiku staatust pole suutnud vähendada ka naturaalse naha pöörane hinnatõus, mis ilmselt jätkub veelgi – ikka kantakse! Ja iga viimane kui vintage-mudel läheb käiku.

Kuludes kaunimaks

Naturaalse naha eripära on see, et sisse kantuna tema karakter vaid võimendub. Kui enamiku riiete hiilgeaeg on siis, kui sa neid kaupluses selga proovid ja kandes hakkab see tuulekiirul tuhmuma, siis nahkjakk näeb aasta-aastalt aina ägedam välja. Kohaneb kandja kehakuju ja liigutustega. Ning venib veidike suuremaks, kui alguses oli.

Nahkjakk kõlab hästi kokku võrdõiguslike vaadetega. See sobib nii meestele kui ka naistele, igas eas, iga stiiliga.
Nahkjakk kõlab hästi kokku võrdõiguslike vaadetega. See sobib nii meestele kui ka naistele, igas eas, iga stiiliga. Foto: Shutterstock

Siluette silmas pidades on kindla peale minek klassikaline motostiil: suurte revääridega laialt vaheliti käivad hõlmad, needid, lukud ja rasked pandlad. Kuid on ka minimalistlikke mudeleid, kus esikinnise lukk ja peidetud salataskud on ainsad detailid puhtal vormil. Mida mahulisem on nahk, seda enam tuleb temaga kaasa kangelase karakterit.

No mõelge, kuidas Neo must nahkmantel tema taga lehvis! Olnuks see napim, poleks mõju pooltki nii suur. Eriline moesoosik on väga ülemõõduline jakk, mis näeb välja nii, nagu oleks kolm-neli numbrit suurem isa tagi pihta pandud. Sellise stiili efekt on aga vastupidine: kaunitar niisuguse lohmaka nahkjaki sees näib hoobilt erakordselt habras ja õbluke.

Pidulik kleit ja nahkjakk – aga miks ka mitte?
Pidulik kleit ja nahkjakk – aga miks ka mitte? Foto: Shutterstock

Nahktagid laste seljas on eriline moekukerpall, neid pakutakse juba sellest ajast saati, kui jalad alla saavad. Samuti on populaarne riietuda oma võsukesega sarnases stiilis. Miks mitte? See hoiak austab väikese inimese vabadust ja väärtustab neid maast madalast täisväärtuslike inimestena.

Millega nahkjakk sobib?

Vastus on lühike: kõigega. Kui algusaegadel tõesti hoiti karmima joone ja motomaailmast inspireeritud stiili poole – teksad, maikad, saapad ja ohtralt metalli –, siis praegu võib nahktagi peale visata nii õrnale õhtukleidile kui ka korralikule kontorirüüle. Mehedki saavad kõik kapis leiduvad stiilid südamerahus nahkjakiga paari panna. See moeasi on tõeline vipp, kes pääseb igale poole.

Laulja Ashlee Simpson rõhutab habrast figuuri eriliselt ülemõõdulise nahkjakiga.
Laulja Ashlee Simpson rõhutab habrast figuuri eriliselt ülemõõdulise nahkjakiga. Foto: Faye Sadou/ADM/Capital Pictures/FS/ADM/Capital Pictures

Kui moetsükkel käis vahepeal ka värviliste nahkade manu ning proovis paljusid pastelltoone, siis nüüd kuuluvad kõige tugevamad trumbid klassikalisele mustale. Kandjad kiidavad heaks! Äsja pidasin enda juures pidu. Ja suur oli mu üllatus, kui viimase külalise ülerõivast kappi riputama läksin: seal rippuski ainult rivi süsimusti nahktagisid. Niisiis: see töötab tõesti.

Ozzy Osbourne’i teisik Ozzy Diesel De-Wolfe kannab nahkjakki rokkari stiilis erksa salli, edevate ehete ja ümmarguste päikeseprillidega.
Ozzy Osbourne’i teisik Ozzy Diesel De-Wolfe kannab nahkjakki rokkari stiilis erksa salli, edevate ehete ja ümmarguste päikeseprillidega. Foto: WMP / SWNS/WMP / SWNS
Tohutu trend on kõik «täiskasvanute asjad» laste seljas. Christy Orveland ja tema tütar Ella riietuvad sarnaselt, mõlemad on sotsiaalmeedia mõjuisikud.
Tohutu trend on kõik «täiskasvanute asjad» laste seljas. Christy Orveland ja tema tütar Ella riietuvad sarnaselt, mõlemad on sotsiaalmeedia mõjuisikud. Foto: @kikioella / CATERS NEWS AGENCY/@kikioella / Caters News Agency
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles