Moelooming, mis sulatab iga romantiku südame

Kathleen Loss
, ajakirjanik
Copy
Lummavad ­sitsid ja satsid, nii meestel kui ka naistel.   FOTOd: Najé Thompson
Lummavad ­sitsid ja satsid, nii meestel kui ka naistel. FOTOd: Najé Thompson Foto: Najé Thompson
  • Moemaailma on vallutanud ülemõõdulised rõivad ja hooletu väljanägemisega tänavastiil.
  • Mida peaksid sellisel juhul kandma romantikud, kellele lohvakad dressid meeltmööda pole?
  • Elegantset joont taga ajades tasub vaadata, mida on kandnud näiteks kuningannad ja printsessid.

Viimaks ometi midagi romantilikutele! Isegi mehed võivad kanda kreemiroosasid volangidega pükse ja korsetti ning varastada värvigamma koogipoe vitriinist.

Kuningannade stiil on kõikunud seinast seina. Baieri Isabella volüümikate krinoliinseelikute tõttu tuli lausa ukseavasid laiendada, Kate Middleton seevastu armastab minimalismi ja kannab vahetevahel koguni kiirmoodi. Kui mõelda naistele, kes moemaailma tugevamalt mõjutanud on, kerkib peagi silme ette kunagine Prantsusmaa kuninganna Marie ­Antoinette. Kaasaegsete juttude põhjal olevat naine lasknud endale igal aastal valmistada 300 kleiti ega kandnud kunagi ühte komplekti mitu korda.

Detailidega pole briti moelooja kokku hoidnud: lipsukesed, pits ja pärlid leiavad ­koha pea igal ­tema loodud ­rõivaesemel.
Detailidega pole briti moelooja kokku hoidnud: lipsukesed, pits ja pärlid leiavad ­koha pea igal ­tema loodud ­rõivaesemel. Foto: Najé Thompson

Moeikoon Marie Antoinette

Marie Antoinette’i revolutsioonilist stiili jäljendatakse ka tänapäeval – nii Christian Diori, Vivienne Westwoodi, Christian Lacroix’ kui ka Thi­erry Mugleri kollektsioonides on ideid ammutatud vastuolulise valitsejanna stiilist. Näiteks leiaks Diori täispikad seelikud, liibuvad pihikud, pehmed pastelsed toonid ja keerukad lilltikandid ka Louis XVI kaasa garderoobist. Ka alustav briti disainer Najé Thompson lõi ülikooli lõputööna kollektsiooni, mida sooviks tõenäoliselt kanda isegi Marie Antoinette isiklikult.

Thompsoni kollektsioon «Let Them Eat Cake» põhineb tõdemusel, et romantiline riietusstiil ei pea sugugi sajandite taha jääma. Naise pitsisatsilises moeloomingus kohtuvad aastatetagused elemendid viimase aja kuumimate moetrendidega. Praegu tagasi moeorbiiti jõudnud korsettide valmistamisel on Najé kasutanud marieantoinette’likku värvigammat – kasutusele on võetud nii kreemikas ja lumivalge kui ka õrnroosad toonid. Et säilitada kõrgeaususele kohaseid stiilielemente, on Thompson kollektsiooni sidunud lehvikud ja päevavarjud. Pilku püüavad meesmodellid, kes kannavad samuti pärleid, karusnahka ja satsilisi pükse. Vaevalt Louis XVI selle heaks kiitnud oleks, kuid eks uus aeg vajabki uut lähenemist.

Rohkete detailidega korsetid ja koogilikud seelikud – täna­päevane rokokoo on iga ­romantiku unelm.
Rohkete detailidega korsetid ja koogilikud seelikud – täna­päevane rokokoo on iga ­romantiku unelm. Foto: Najé Thompson

Vestlesime noore talendiga ja uurisime põhjalikumalt tema kollektsiooni tagamaid. Najé sai kollektsiooni luues inspiratsiooni peamiselt 2006. aasta filmist «Marie Antoinette», milles oli kasutatud ohtralt ekstravagantseid kostüüme ja pööratud tähelepanu kaunitele detailidele. Kuninganna stilistika hingeelu mõistmiseks luges Thompson raamatuid, vaatas filme ja käis muuseumides, võrreldes samas 18. sajandi naiselikke rõivaid tänapäevastega.

Jõud võib peituda ka naiselikes riietes

Moeloomingu kontseptsioon keskendub jõule naiselikkuses, selle väljundiks on Thompson kasutanud ­rokokoomoodi. «Valisin oma kollektsiooni inspiratsiooniallikaks Marie Antoinette’i, sest ta näitab oma stiilivalikutes erakordset tugevust. Need on sageli üle valatud rohkete detailide ja muinasjutuliste värvidega. Oma kollektsiooniga soovin näidata, et naiselikkus võib olla vastuvõetav, jõuline ja erakordne, olenemata soost,» räägib Najé. Ta soovib maailma rohkem naiselikkust, olgu rõivaste kandjaks naised või mehed.

Disainer on ise kõige ­uhkem ­rõivakomplekti üle, ­kuhu kuuluvad meestej­akk, korsett ja sitsi­satsilised püksid.
Disainer on ise kõige ­uhkem ­rõivakomplekti üle, ­kuhu kuuluvad meestej­akk, korsett ja sitsi­satsilised püksid. Foto: Najé Thompson

Thompsoni looming keskendub korsettidele, millele on loodud naiselikke struktuure, kujundeid ja detaile. Moelooja kasutas nii meeste- kui ka naisteriideid luues sarnast disaini, et tekitada võrdsustunnet. Üks tähelepanuväärsem rõivaese kollektsioonist on meestejakk, mille eesmärk on samuti välja näha õrn ja romantiline. Jakk on lühikese lõikega ja kaetud naiselike detailidega, näiteks vibud ja pärlid. «Soovin, et jakk väljendaks pehmust ja laseks meestel aktsepteerida ka nendes peituvat naiselikku külge,» jutustab moelooja hingestatult.

Ekslikult Marie Antoinette’ile omistatud ütlus «las nad söövad kooki» läks ajalukku elukauge arrogantsiga. Nii olevat valitsejanna vastanud rahvale, kes kurtis, et neil pole leiba. Kuid inspiratsiooniallikana võib sellest muretult lähtuda – Najé andis kihilistele kleitidele koogi väljanägemise. Modernsema lõpptulemuse saavutamiseks lühendas ta ajaloolisi lõikeid. Sajandeid tagasi ei tulnud kõne allagi, et daami kleidisaba ei ulatuks maani, praegu võib sefiiritordi välimusega seelik vabalt olla vaid põlveni.

Tõenäoliselt oleks Louis XVI beebiroosasid satsilisi pükse kandes kriitikatulva alla langenud, ent tänapäeval on see juba tükk maad vastuvõetavam. Söögem kooki ja riietugem romantiliselt!

Korsettide tegemine on ­aeganõudev töö, kuid see Najéd ei heiduta. Ühe ­õrnroosa korseti leiab
pea igast tema loodud ­riidekomplektist.
Korsettide tegemine on ­aeganõudev töö, kuid see Najéd ei heiduta. Ühe ­õrnroosa korseti leiab pea igast tema loodud ­riidekomplektist. Foto: Najé Thompson
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles