Mähkmetes teismelised ja kinniseotud kätega lapsed: Ukraina jõhkrad lastekodud (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
BBC avaldatud kaadrid on täis õudust
BBC avaldatud kaadrid on täis õudust Foto: Video kuvatõmmis

BBC paljastas teismeliste ja täiskasvanute jõhkra väärkohtlemise Ukraina laste- ja hooldekodudes, kus puudega täiskasvanud virelevad aastaid lastevoodites ja noorukid on sunnitud kandma mähkmeid. 

BBC külastas sõjast räsitud Ukrainas viit hoolekandeasutustja leidis eest inimeste hooletusse jätmist ja jõhkrat kuritarvitamise. Mõned elanikud olid aastaid oma võrevoodis lebanud, mõnedel olid käed kokku seotud.

Ukrainas elab lastekodudes umbes 100 000 last ja noort, kuigi paljud neist pole tegelikult orvud ega vanematelt ära võetud. Asutused muutusid sel aastal ülerahvastatuteks, kui hakati vastu võtma Vene sissetungi eest põgenevaid isikuid. 

Epilepsia ja õpiraskustega kimpus Vassili Velõtško oli seotud pingi külge ja kandis mähkmeid, kui BBC tema lastekodu külastas. 18-aastane noormees kõigutas jalgu ja röökis, kui võttegrupp teda filmis. Lastekodu töötajad tema karjetele ei reageerinud. Noormehe vanemad rääkisid BBC-le, et Vassili kannatab krampide all ja võib muutuda agressiivseks.

Paar pihtis, et neil polnud muud valikut, kui oma pojast loobuda, sest Ukrainas puuetega inimesi ei toetata. Kuigi ta ütles, et on asutusele tänulik, ütles ema Maryna: «Meie puuetega lapsi ei tohiks ühiskonnast eemale peita.»

See noormees on siiski üks õnnelikest – temal käivad vanemad külas. Paljud teised lapsed virelevad ilma lähedasi kunagi nägemata.

Teisel mehel, 43-aastasel Olehil, kes lamas Vassili lähedal pingil, olid käed džempri varrukatega kokku seotud. BBC sõnul oli tema alla kogunenud uriiniloik. Paralüüsiga Oleh saadeti lastekodusse juba väikese lapsega ja ta on voodis lamanud aastakümneid. 

Paralüüs on haigus, mis mõjutab liikumist ja koordinatsiooni. Õige hoolduse korral on tserebraalparalüüsiga inimestel võimalik elada täisväärtuslikku ja iseseisvat elu. Oleh mõistab teda ümbritseva maailma kohta kõike ja tema nägu läheb särama, kui ta näeb Halyna Kurylot, üht inimõiguste organisatsiooni Disability Rights International (DRI) töötajat. Ta mäletab naist tema eelmisest külastuskorrast seitse aastat tagasi. 

Ajakirjanikud külastasid ka teist hoolekandeasutust, kus 20-30-aastased puudega mehed lamasid lastele mõeldud võrevoodites. Neid söödeti lusikaga läbi võre ja voodist välja võeti neid harva. Pesemine oli ette nähtud kord nädalas.

DRI tegevjuht Eric Rosenthal, kes BBC ajakirjanikega kaasas oli, ütles, et mõned seal viibivad inimesed olid selgelt alatoidetud. Oma sõnade kinnituseks tõi ta välja alatoitumise märke nagu väljaulatuvad roided, kondisus ja moondunud pahkluud. Mehe kõrval seistes ütles Eric: «Ta sureb selles voodis aeglast surma.»

Ta on külastanud sadu neid rajatisi ja ütleb, et on alati šokeeritud ja muserdatud sellest, mida ta nendel käikudel näeb.

Eric ütleb, et sõja ajal Ukrainasse saadetud miljardeid dollareid rahvusvahelist abi tuleks kasutada ka lastekodude sulgemiseks, perede toetamiseks oma laste eest hoolitsemisel ja kogukonna ülesehitamiseks, mis aktsepteeriksid puuet.

Ukraina oli enne sõda Venemaaga üks Euroopa vaesemaid riike. Riigi valitsus oli lubanud enne invasiooni oma lastekodusid parandada, kuid sõda peatas kavandatud reformid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles